Badnje veče u Svetopreobraženskom hramu u Zagrebu

Share

Tradicionalno, večernje bogosluženje uoči praznika Rođenja Hristovog okuplja veliki broj pravoslavnih vjernika i zainteresovanih građana Zagreba oko Sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg.

Ove godine među brojnim istaknutim licima javnog i političkog života bogosluženju su prisustvovali g. Ivo Josipović, predsjenik Republike Hrvatske, g. Josip Leko, predsjednik Sabora i premijer g. Zoran Milanović.

Okupljenom sabranju obratio se Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin dr Porfirije. Budući da je Svetopreobraženski hram bio premali da primi tako veliki broj vjernika, bogosluženje i Mitropolitovo obraćanje prenošeno je na velikom ekranu postavljenom pred Sabornim hramom na zagrebačkom Preradovićevom trgu. Sve prisutne Mitropolit je pozdravio radosnim, drevnim, hrišćanskim pozdravom MIR BOŽIJI; HRISTOS SE RODI!

Vaistinu se danas rodi Gospod naš i vaistinu Bog siđe među na sljude, uze naše tijelo i spoji božansko sa čovječanskim, netvarno sa tvarnim. Spoji Boga i čovjeka u jedno. Pokaza u sebi ljudsko lice Božije. Dođe među nas da donese ljubav i mir. Mir koji nam je toliko potreban, naglasio je Mitropolit.

Uslijedio je potom božićni prijem u prostorijama Muzeja Srpske pravoslavne crkve u Zagrebu kome su uz pomenute visoke predstavnike političkog vrha Hrvatske prisustvovali predstavnici Ambasade Republike Srbije g. Zoran Vasiljević i g-đa Jelena Ilić, prof. dr Damir Boras, rektor i više profesora Univerziteta u Zagrebu, g. Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, g. Aleksandar Tolnauer predsjednik Savjeta za nacionalne manjine, predstavnici vjerskih zajednica, brojni novinari, istaknuti pojedinci i prijatelji. Okupljene je ponovo pozdravio mitropolit Porfirije, čestitao Božić i poželio svima da Bog da sve ono što želimo, ali i što je Bogu ugodno. Jedina istinska i prava korist jeste kada smo u ljubavi sa Bogom, kada smo u ljubavi sa bližnjima svojim i kada smo u miru sa sobom i bližnjima, istakao je Mitropolit. Potom se obratio g. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske koji je čestitao Praznik Rođenja Hristovog i naglasio da smo se danas ovdje okupili oko onih najboljih i najvećih ljudskih vrlina i vrijednosti: ljubavi, mira, tolerancije i razumijevanja. Predsjednik se naročito zahvalio mitropolitu Porfiriju na prekrasnoj propovjedi koju je u hramu održao i na zajedničkim božićnim trenutcima.

 

Mitropolitovu besedu u hramu možete poslušati na sajtu Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

 

 

Share