Balans između fašizma i antifašizma, s naginjanjem na fašizam

Share

U nedavnoj šetnji gradom naišao sam na jedan grafit. Na zidu koji je bio sav išaran pisalo je: „Malo nas je al smo govna“. Prvo sam se nasmijao, a danas kada bolje razmislim, taj grafit genijalno oslikava nas Hrvate. Nema nas mnogo, ali svatko vuče na svoju stranu. Imamo raznih političkih partija skoro po jednu po glavi stanovnika, međutim, kada ih stavite na hrpu ne vrijede ni pišljivog boba. Većina Hrvata protiv je fašizma i živi na antifašističkoj tradiciji, ali, avaj, postoji i grupa najcrnjih fašistoida, od kojih se neki javno nazivaju ustašama. Sve to može kod nas, jer političke partije koje su na vrhu ne žele talasati, pa balansiraju između antifašizma i fašizma. Država koja je imala ugled u svijetu, samo na sprovodu njenog lidera, Josipa Broza Tita, koji je usput bio i Hrvat, nikada u povijesti svijeta nije bilo toliko državnika i predstavnika država, danas je, ona i Tito s njom, Rvatinama diskutabilna. Njega se sada proglašava tiraninom i skidaju mu se ulice i trgovi po gradovima diljem Hrvatske, dok neki rigidni ustaše i tvorci rasnih zakona vise, ne oni, već table s njihovim imenima, po gradovima Hrvatske. Preko tri hiljada spomenika žrtvama fašizma su uništili tzv. borci za demokraciju i nikome ništa. Ustaški koncentracioni logori se marginaliziraju, a ustaški pozdrav „Za dom spremni!“ proglašava se starim hrvatskim pozdravom, iako postoje vjerodostojni pisani dokazi da je on izmišljotina najkrvavijeg Hrvata Ante Pavelića.

Političari koji su na vlasti ili pri njoj hrvatski „Heil Hitler“ proglašavaju starim hrvatskim pozdravom. Bivši profesor koji je predavao u varaždinskoj gimnaziji, a nakon toga postao gradonačelnik i na toj poziciji olakšao grad za pozamašnu svotu novca „zna“ da je Ban Jelačić jurišao na Peštu s usklikom Za dom spremni. Valjda prof. i bivši gradonačelnik misli da je dom svih Hrvata u Budimpešti. On bi, vjerojatno, bio u stanju to i „dokazati“.
Žena koja trenutno obavlja dužnost predsjednice države u Gospiću, gradu koji se crni od poklonika ustaštva, u velikom intervjuu koji je dala domaćim novinarima tvrdi da je ZDS historijski hrvatski pozdrav. Tako će neki „pametni“ i „stručni“ povjesnik, ala HaSSanbegović, dokazati da je još kralj Tomislav uzvikivao taj poklič, iako ne postoje relevantni dokazi da je taj kralj uopće i postojao. Jer mi, Hrvati, smo ovdje od „stoljeća sedmog“, pa nismo sigurno živjeli u svinjcu, kao neki, nego smo pospremali svoj dom.

Predsjednik HDZ-a razbija glavu kako s bivše komandne zgrade jasenovačkog logora skinuti tablu s tim ustaškim pokličem. Htio bi i jedno i drugo, ali muči ga što i kako. Najjednostavnije rješenje je da Jugoslaviju i njene simbole proglasimo totalitarističkom državom, pa da zabranimo simbole tzv. NDH i pokojne Jugoslavije. Dakle uz ZDS zabranit će se i upotreba zvijezde petokrake. Evropska Unija i Sjedinjene države Amerike, morati će mijenjati zastave, jer na njima je previše omraženih simbola.

Naravno da u državi, u kojoj se ne zna tko pije, a tko plaća, postoje i dva aršina pravde, pa tako ako uzvikneš notornu činjenicu „HDZ lopovi“, automatski završiš u zatvoru, ali ako obučeš ustašku uniformu, dođeš pred sjedište Srpskog narodnog vijeća i urlaš ZDS i pališ Novosti, te po krivičnom zakonu izazivaš međunacionalnu mržnju, lijepo možeš doma i pripremati se za drugi fašistički ispad, a policija će danima „analizirati“ takav skup i tražiti dokaze po čemu je prekršen zakon.

Fašisti su makli Trg maršala Tita, na što se zgraža cijeli svijet, a grupa antifašista, među kojima sam i sam bio, protestirali su na Trgu žrtava fašizma i naravno da ništa time nisu postigli. Čitav skup osramotili su članovi tzv. Komunističke partije Hrvatske, koji su za svoju zastavu izabrali zastavu bivšeg Sovjetskog saveza. Mahali su tim crvenim krpetinama države protiv koje je i Tito ustao i obranio da Jugoslavija ne postane članica tzv. Istočnog bloka i zatvori se iza Željezne zavjese. A žena koja trenutno obnaša funkciju predsjednice republike zna da je ZDS stari hrvatski pozdrav i da je Jugoslavija bila iza tzv. Željezne zavjese. Uskoro će postati doktor znanosti, pa valjda zna.

 

 

* Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije P-portal portala.

Share