Beogradski univerzitet i dalje među 300 najboljih u svetu

Share

Beogradski univerzitet zadržao je poziciju na Šangajskoj listi najboljih svetskih univerziteta, na kojoj je i ove godine između 201. i 300. mesta. Od univerziteta u regionu, među 500 najboljih našao se Ljubljanski, dok se Zagrebački spustio na listi za stotinak mesta.

Univerzitet u Beogradu je i 2016. godine bio na poziciji između 201 i 300 najboljih visokoškolskih ustanova u svetu. Prethodne 2015. godine, bio je između 301. i 400. mestana Šangajskoj listi, na koju je dospeo prvi put 2012. godine.

Šangajska lista ARWU (The Academic Ranking of Word Universities) objavlјuje se svake godine sredinom avgusta, počev od 2003. godine, i predstavlјa jedan od najautoritativnijih rejtinga univerziteta širom sveta.

Svake godine vrednuje se više od 1.300 univerziteta, od kojih se bira 500 najbolјih.

Ove godine sastavljena je i lista univerziteta koji su na pozicijama od 501. do 800. mesta, a među njima je i Zagrebački univerzitet, koji je 2016. godine bio između 401. i 500. mesta, a sada je između 501. i 600.

I dalje je neprikosnoven Harvard, koji se nalazi na prvom mestu već 15-ak godina.

Među najboljima i dalje dominiraju američki univerziteti, pa su među prvih deset samo dva van SAD – britanski Kembridž (treće mesto) i Oksford (sedmo).

Na drugom mestu je Stanford, a među najboljih deset su i Masačusetski institut za tehnologiju (MIT), BerkliPrinstonKolumbijaKalifornijski institut za tehnologiju i Čikaški univerzitet.

Šangajska lista važi za najugledniji među desetak rejtinga koji se bave globalnim vrednovanjem kvaliteta visokoškolskh ustanova, a ShanghaiRanking Consultancy – nezavisna organizacija posvećena istraživanju visokog obrazovanja i konsultantskim poslovima, koja je zvanični izdavač ARWU liste od 2009.

Akademski rejting svetskih univerziteta publikuje se na osnovu transparetne metodologije i podataka iz trećih izvora. Među šest objektivnih indikatora na kojima je zasnovana metodologija ARWU su broj dobitnika Nobelove nagrade ili Fildsove medalje, broj visoko citiranih istraživačkih radova, broja tekstova objavljenih u renomiranim naučnim časopisima, broj tekstova navedenih u Science Citation Index – Expanded and Social Sciences Citation Index…

Kompletnu listu 500 najboljih univerziteta 2017. godine moguće je naći OVDE

 

Izvor: SEEcult.org, autor: B. Rakočević

Share