Birači u Hrvatskoj poverenje dali Vučiću

Share

Izbori za predsednika Republike Srbije za birače koji borave u Hrvatskoj održani su juče, 2. aprila, u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Vukovaru. Birači su birali između 11 predsedničkih kandidata. Najviše glasova, 74% osvojio je Aleksandar Vučić, kandidat kojeg je preložila koalicija od devet stranaka. Zatim sledi Vojislav Šešelj sa 9,4%, Vuk Jeremić sa 7,3%, Luka Maksimović sa 4,2%, Saša Janković sa 3% i Milan Stamatović sa 1% osvojenih glasova. Ostali predsednički kandidati Miroslav Parović, Saša Radulović, Boško Obradović, Aleksandar Popović i Nenad Čanak nisu osvojili niti jedan glas.

U birački spisak Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru upisano je 150 birača, od čega je na izbore izašlo 64% birača. Ni ovog puta kao ni prethodne godine, kada su održani vanredni parlamentarni izbori, nije otvoreno biračko mesto u Ambasadi Republike Srbije u Zagrebu i Generalnom konzulatu Republike Srbije u Rijeci, zbog toga jer nije bio prijavljen dovoljan broj birača.

– Za otvaranje biračkog mesta u inostranstvu potrebno je da se za glasanje prijavi minimum 100 birača po biračkom mestu. Biračko pravo u inostranstvu ostvarili su svi srpski državljani koji imaju prijavljeno prebivalište u Republici Srbiji, a koji su do 11. marta ove godine u diplomatsko konzularnom predstavništvu Republike Srbije podneli prijavu za upis u jedinstveni birački spisak podatka da će glasati u inostranstvu. Prilikom podnošenja prijave, kao i prilikom glasanja, bilo je potrebno prikazati važeći identifikacioni dokumenat Republike Srbije – ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu. Ovoga puta je omogućeno i glasanje licima koja poseduju ličnu kartu na starom obrascu, ukoliko su u međuvremenu podneli zahtev za izdavanje nove lične karte i poneli sa sobom potvrdu zahteva za izdavanje nove lične karte – izjavila je za P-portal predsednica izborne komisije, konzul Republike Srbije u Vukovaru Nataša Kalezić dodavši da su na biračkom mestu 44 u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Vukovaru izbori za predsednika Republike Srbije protekli mirno i bez incidenata.

Da podsetimo, ovo su bili jedanaesti po redu predsednički izbori od uvođenja višestranačja u Srbiji, a predsednik je izabran na mandat od pet godina.

Share