Dalj: 140 godina rođenja Milutina Milankovića i 12. Milankovićevi ciklusi

Share

Kulturni i naučni centar „Milutin Milanković” organizira manifestaciju „12. Milankovićevi ciklusi“ koja će biti održana u Dalju u nedjelju, 25. maja 2019. godine u Milankovićevoj rodnoj kući. Tom prilikom će biti obilježena i 140. godišnjica rođenja ovog poznatog srpskog naučnika i deset godina rada Kulturnog i naučnog centra „Milutin Milanković” u Dalju.

Program će početi u 12 časova predstavljanjem modela Venere u okviru Milankovićevog planetarijuma koje će održati magistar Rade Manojlović iz Osijeka, a zatim će biti otvorena izložba s likovne kolonije „Spektar Milutina Milankovića”, „Dunav nekad i sad” i izložbe plakata „Zapis kretanja Sunca”.

Malu meteorološku stanicu će otvoriti Dalibor Mesarić iz Astronomskog društva u Osijeku, a profesor doktor Aleksandar Petrović s Beogradskog univerziteta, Radomir Putnik iz preduzeća „Putnik” iz Zemuna i Božidar Abaz predstavit će model „Živi svet ledenog doba”.

Prezentaciju rada Kulturnog i naučnog centra „Milutin Milanković” u proteklih deset godina održat će Đorđe Nešić, direktor ove ustanove. Nakon toga, profesoru doktoru Andreu Beržeu s Katoličkog univerziteta Luvan iz Belgije i članu Srpske akademije nauka i umetnosti bit će dodeljena „Zlatna medalja Milankovićevih ciklusa”, a bit će dodeljene i plakete za doprinos radu Kulturno-naučnog centra.

Koncert nakon ceremonije dodjele nagrada održat će Vera Milanković, Tanja Obrenović, Violeta Tomašević, Predrag Stojić i Igor Valeri.

Share