Društveno angažirani pjesnici

Share

Klub studenata južne slavistike A-302 Odsjeka za južnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu predstavio je u Privrednikovom domu zbirku poezije „Meko tkivo: izbor iz nove poezije regiona“. O zborniku su govorili glavni urednik Srđan Gagić, potpredsjednik Kluba A-302 Hrvoje Japirko, dok su neki od pjesnika predstavili svoje pjesme.

meko-tkivo-2– Od preko 200 pesnika iz regiona, izbor je pao na njih 34. Osnovna ideja je bila da se fokus sa starije prebaci na mlađu generaciju te da se komparativno posmotre sličnosti u poetikama mladih autora iz regiona. Mladi pokazuju znatno veći stepen angažovanosti spram društvene stvarnosti jer je društveni kontekst u kome stvaraju ono šta ih najviše provocira – rekao je Gagić, pjesnik iz Beograda.

Prema riječima Olivere Radović, moderatorice ovog događaja, predstavljeni zbornik je vrlo vrijedna i rijetka zbirka.
– Svi predstavljeni autori su na neki način prepoznati i priznati te zaslužuju da se preko zbornika promoviraju na drugim mestima – kazala je.

Osim što su čitali svoje pjesme, pjesnici Goran Čolakhodzić, dobitnik Goranove nagrade za mlade pjesnike, Željka Horvat Čeč iz Hrvatske, koja piše i poeziju i prozu, Slobodan Ivanović iz Crne Gore i Uroš Bojanović iz BiH, govorili su o uslovima u kojima djeluje poetska scena.

Ivanović, rodom iz Nikšića, govorio je o zanimljivim načinima financiranja knjiga poezije, navodeći primjer pretplate na ediciju „Knjižuljak“.

– Početkom godine objavi se popis nakon čega svatko po svom interesu uplaćuje novac za knjigu koju želi čitati. Kada se knjiga odštampa, dobiju primjerak, a ostalo se prodaje u knjižarama – objasnio je Ivanović, koji je istaknuo značajno prisustvo hrvatske poezije u Crnoj Gori.

Uroš Bojanović, rodom iz Teslića, istaknuo je kako u BiH poezija postoji samo u Federaciji.
– Mi u Srpskoj se bavimo ratom 90-ih, UDBA-om, Titom, partizanskim zločinima, pa se pjesme ne mogu objavljivati. Zbog toga i ja pišem o veselim temama kao što su silovanja i etničko čišćenje – rekao je pomalo sarkastično Bojanović, čije su pjesme izazvale naročiti pljesak.

 

Izvor: Novosti, autor: Nenad Jovanović

Share