Filip Dizdar: Stvaranje me čini sretnim

Share

Filip Dizdar mlada je nada ne samo hrvatske popularne muzike – on je multitalentovani umetnik koji uz muziku svoje afinitete ispoljava i kroz fotografiju i video spotove. Mladi Zadranin široj
javnosti postao je poznat tek nakon nastupa na takmičenju Showtime, zatim su se ređali nastupi na festivalu Dora, na hrvatskom izboru za pesmu Evrovizije, pa do nominacije za MTV Best Adria Act nagradu. Režirao je preko 60 spotova, a poslednji u nizu i za popularni bend SARS.

Sa njegovom muzikom najbolje se ulazi u proleće. Šta još, jedan od najpopularnijih mladih muzičara: voli, sprema, preporučuje… pročitajte u nastavku.

Šta je ono što ti se dopada, a šta bi promenio u Hrvatskoj ovog proleća?

Meni je proljeće samo po sebi dovoljno da mi sve bolje izgleda. Čim mogu imati otvorene prozore i balkon po cijele dane ja sam sretan. U Zagrebu bi definitivno trebalo biti više glazbenih događanja, više koncerata na otvorenom. Proljeće je idealno za to, taman dok svi ne pobjegnu na more.

 

Koja bi nova imena na muzičkoj sceni regiona izdvojio?

Sviđa mi se jako ovaj novi val cura s gitarama ali me posebno oduševio bend koji su mi pokazali SARSovci, a zove se IrieFM, pjesma Kliziš. Vibra, spot, riječi – sve mi je odlično.

Šta čitaš, slušaš i gledaš ovih dana?

Završio sam s čitanjem knjige koju toplo preporučam svakome Jorge Bucay Ispričat ću ti priču. Od mjuze slušam jako puno toga, postao sam ovisnik o Deezeru i stalno tražim neku novu mjuzu, evo u pozadini taman svira My Morning Jacket. Filmove gledam stalno i malo koji mi promakne, ali su mi trenutno serije zanimljivije. Veliki sam obožavatelj Saturday Night Livea, Gotham i The Walking Dead pratim u stopu, a neki dan sam otkrio novu seriju Vinyl koju je režirao Martin Scorsese i malo je reći da me oduševila.

Filip Dizdar_3

Koji su najveći problemi sa kojima se suočavaš kao muzičar, fotograf  i reditelj?

Vrijeme. Fotografijom se već neko vrijeme ne bavim, jer jednostavno ne stignem. Trenutno radim i kao radio DJ na Enteru Zagreb što mi uzima dobar dio vremena, a ostatak vremena onda raspodijelim na glazbu i MPA akademiju gdje vodim program video produkcije.
Da ste me ovo isto pitanje pitali prije par godina rekao bih da su jedini problem s kojim se srećem ljudi s kojima surađujem. Svi poslovi s kojima se bavim su vezani uz ljude i komunikaciju s njima, i iako je najčešće riječ o lijepim iskustvima i dugoročnim prijateljstvima, nekad to i nije slučaj. Al’ kako sam stariji već duže vrijeme biram suradnje. Bitno mi je da “kliknem” s izvođačem jer jedino tako možemo napraviti nešto jako dobro.

Šta te čini srećnim?

Imao sam period krajem prošle godine gdje sam izgubio onaj drajv za stvaranjem i tad sam zapravo shvatio što me čini sretnim, upravo to, stvaranje. Nema tu velike filozofije, treba uživati u stvarima koje radiš, druženju s prijateljima, sviranju s bendom i ne opterećivati se previše s onim što dolazi. Jednostavno biti u trenutku u kojem si i raditi ono što voliš. Dok tako živiš, znaš da si na pravom putu.

 

Primećuje se da će novi materijal na kome radiš biti drugačiji, muzički bogatiji. Šta te sada u muzici zanima? Da li se tvoj odnos prema njoj promenio?

Moj odnos prema muzici se mijenja kako se i ja mijenjam. Počeo sam slušati isključivo glazbenike koji su sami autori svojih pjesama i uključeni su u produkciju, to je put kojim želim ići. Mislim da je u današnje vrijeme hiperprodukcije jako bitno biti prepoznatljiv i ne raditi pjesme po šabloni, ili da se rade pjesme parodije koje su u zadnje vrijeme hit. Meni to jednostavno nema smisla, ako ne mogu biti potpuno iskren u glazbi koju radim, sve ostalo mi je lažno i nema smisla.
Razmišljam dugo vremena i o jednom akustičnom EP-u u kojemu bih sabrao neke pjesme koje nikad nisu doživile produkciju, a nose svoju priču.

Šta uskoro spremaš?

Pola albuma je praktički već vani, a na ostatku pjesama intenzivno radimo, kroz dva mjeseca bi trebala izaći nova pjesma s kojom ćemo opet otići u neistraženo područje i onda je plan nakon ljeta objaviti novi album. U produkciji su i novi spotovi, a na akademiji spremamo jedan video projekt koji će krenuti kroz ovaj mjesec. Što se tiče planova, njih uvijek imam hrpu, najčešće ih popišem sve na papir da ne zaboravim neki. Bit će ovo velika godina!

Share