Hrvatska mora platiti odštetu za zločin u Varivodama

Share

Zločin u Varivodama, masakr srpskih civila koji su nakon Oluje, 28. rujna 1995. godine, počinili pripadnici hrvatske vojske i policije, dobio je još jedan sudski epilog. Doduše, ne onaj koji se godinama očekuje, budući da još uvijek nisu otkriveni ni kažnjeni počinitelji tog zločina, već hrvatska država sada obitelji jedne od žrtava mora odlukom Općinskog suda u Šibeniku platiti odštetu.

Dušanka Mandić, kćer Mirka Pokrajca koji je imao 84 godine kada je, kao jedna od devet žrtava, ustrijeljen u tom malom mjestu pored Kistanja, dobit će 132 tisuće kuna odštete od države te joj Republika Hrvatska mora nadoknaditi i 25 tisuća kuna sudskih troškova.

Proces se na sudovima otezao godinama

Ovaj postupak traje još od 2005. godine kada je obitelj pokojnog gospodina Pokrajca podnijela tužbu protiv Hrvatske. Učinili su to točno deset godina nakon masakra u kojem su živote izgubili Dušan Dukić (59), Špiro Berić (55), Jovo Berić (75), Jovan Berić (56), Radivoj Berić (69), Marija Berić (69), Milka Berić (67) i Marko Berić (82), te 84-godišnji Pokrajac. Bila je večer, gotovo dva mjeseca nakon Oluje, kada je nekoliko pripadnika hrvatskih vojnih i policijskih snaga došlo u Varivode. Sve redom starije civile pobili su u njihovim dvorištima i kućama. Sve žrtve bili su Srbi.

Dušanka Mandić sve do sada je čekala odluku suda jer je njezina tužba prebacivana između zagrebačkog i šibenskog suda, a 2014. godine njezin tužbeni zahtjev bio je prvotno odbijen. Tu odbijenicu je dobila godinu dana nakon što je prvom presudom već dosuđena odšteta djeci supružnika Radivoja i Marije Berić. Njih troje dobilo je ukupno 540 tisuća kuna.

Kako se sve država pokušala izvući

Nakon što se gospođa Mandić žalila, postupak je ponovljen. U tužbi je istaknula kako odštetu traži na osnovu Zakona o odgovornosti Republike Hrvatske za štetu koju su uzrokovali pripadnici hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga u tijeku Domovinskog rata. Iako se pokušala nagoditi s državom u mirnom postupku van suda, to joj nije uspjelo.

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku koje je zastupalo Republiku Hrvatsku, tvrdilo je tijekom procesa da je njezino potraživanje palo u zastaru, odnosno da joj se odšteta više ne može isplatiti. Osporavana je i odgovornost države. Naime, predstavnici države tvrdili su da je u pitanju ratna šteta, budući da se ubojstvo Mirka Pokrajca dogodilo u prostoru i vremenu odvijanja vojno borbenih akcija. A za ratnu štetu Republika Hrvatska zakonski nije odgovorna.

Međutim, prema Zakonu o odgovornosti za štetu nastalu uslijed terorističkih akata i javnih demonstracija država ipak snosi odgovornost i to neovisno je li utvrđeno tko je štetu skrivio. Taj zakon propisuje da Republika Hrvatska na načelima društvene solidarnosti, ravnomjernog snošenja javnog tereta te pravičnog i brzog obeštećenja snosi odgovornost za štetu. Dakle, nužno je utvrditi okolnosti pod kojima je određena šteta uzrokovana ne bi li se utvrdilo radi li se o ratnoj šteti ili ne. Tako je i bilo u ovom procesu.

Postupak je vođen protiv pripadnika HV-a

Sud je analizirao sve do sada dostupne podatke o zločinu u Varivodama. Nije bilo nikakve sumnje da je Mirko Pokrajac ubijen 28. rujna 1995. zajedno s još osmero civila srpske nacionalnosti. Jednako je tako sasvim jasno da su počinitelji ostali nepoznati.

Doduše, postupak je vođen protiv četvorice optuženih pripadnika HV-a. Na teret im je stavljeno ubojstvo iz koristoljublja, dakle pljačke na oslobođenim područjima, ali su svi u svibnju 1999. oslobođeni. Tu je presudu Vrhovni sud RH ukinuo, pa je suđenje ponovljeno. Na kraju je, u veljači 2002. proces pravomoćno obustavljen. Nitko nije proglašen krivim.

Ipak, iz iskaza ispitanih svjedoka utvrđeno je da su počinitelji zločina u Varivodama bili pripadnici hrvatske vojske.

Što piše u presudi šibenskog suda

“Ubojstvo roditelja tužiteljice u konkretnoj situaciji izazvalo je kod građana osjećaje straha, užasa i osobne nesigurnosti, zbog čega je nedvojbeno da je ova šteta uzrokovana terorističkim aktom. Kako za štetu koja nastane uslijed terorističkog akta odgovara država, njezina odgovornost nije upitna”, utvrdio je Općinski sud u Šibeniku, odbacivši istovremeno i tvrdnje o zastari. Nikakve dvojbe za sud nije bilo ni oko duševnih boli koje je Dušanka Mandić proživjela zbog očeva ubojstva, koje je, kako stoji u presudi, bilo motivirano političkim pobudama.

Osim za zločin u Varivodama nikad nije dokazano ni tko je ubio srpske civile u Gruborima. Tamo je šest vremešnih mještana ubijeno 25. kolovoza 1995. godine, a dvojica pripadnika ATJ Lučko, kojima se taj zločin stavljao na teret, oslobođeni su krivnje.

 

Izvor: Telegram, autor: Ana Raić Knežević

 

Share