Izložba povodom petog rođendana PerceiveArt-a

Share

Povodom obilježavanja 5. godišnjice web stranice PerceiveArt.com u utorak 13. novembra u 20 sati u Galeriji Zvonimir (Bauerova 33, Zagreb) otvara se grupna izložba ‘PerceiveArt – Leave a trail’. Izložba ostaje otvorena do 27. novembra 2018.

Na izložbi učestvujee ukupno 17 autora: Ivana Bajcer, Jovica Drobnjak, Rene Grgić-Đaković, Luka Hrgović, Janko Ivčić, Max Juhasz, Zoran Kakša, Nikolina Knežević, Duje Medić, Sandra Radić Parać, Relja Rajković, Ana Sladetić, Miran Šabić, Dragan Šijački, Nik Titanik, Eugen Varzić i Anton Vrlić.

“Izabrani su umjetnici koje osobno cijenim i poštujem, te čiji rad pratim i smatram kvalitetnim i jedinstvenim, a koji su u nekom obliku predstavljeni na stranici PerceiveArt u proteklih pet godina. Izložba nema temu i nema ograničenja formata, jer je cilj izložbe promovirati umjetnike i njihovo aktualno djelovanje. Izabrani umjetnici različitih su generacija i izričaja (slikarstvo, skulptura, asamblaž, grafika, crtež, karikatura, fotografija, video, konceptualni radovi…), te su na izložbi predstavljeni s nekoliko svojih recentnih radova.

Osim umjetnika sa stalnom adresom u Zagrebu, na izložbi su zastupljeni i umjetnici iz Poreča, Trogira, Osijeka, Samobora i Zaprešića, jer vrlo često kvalitetni autori iz drugih gradova nemaju priliku izlagati u Zagrebu, a uvidom u rad umjetnika iz cijele Hrvatske obogaćuju se i šire horizonti kako zagrebačke publike tako i kolega i umjetnika iz ostatka zemlje. Umjetnici su u katalogu, umjesto klasičnim predgovorom, zastupljeni vizualom jednog izloženog rada, kratkom biografijom i vlastitom izjavom o radu, odnosno dosadašnjem stvaralaštvu.

Namjera je publici omogućiti izravan uvid u rad umjetnika, a u katalogu su navedene web adrese i kontakti pojedinog umjetnika za one koji žele kupiti rad ili istražiti više o stvaralaštvu zastupljenih autora,” stoji u opisu događanja kojeg potpisuje Sonja Švec Španjol.

U nelijepa vremena za umjetnike, a i njihove kritičare, kad se sve mjeri ne samo novcem već i brojem klikova, lajkova i prisutnosti na crvenom tepihu, nije jednostavno opstati. Nekomercijalna stranica PerceiveArt koja predstavlja umjetnost i umjetnike slavi peti rođendan, raste i stječe sve više štovatelja.

Biti slobodnjakinja bez institucionalnog zaleđa u bilo kojem poslu nezahvalna je pozicija. Nekima je to nužda, nekima odabir. No, većina će ljudi slobodnih zanimanja kazati kako uz mnoštvo prepreka i napora koje ulažu ipak najviše cijene slobodu. Slobodu u izboru tema, organizacije rada, suradnika, radnog vremena. Dobro, ovo zadnje možda ne ulazi u slobodu izbora već golu nuždu, jer se najčešće radi više od propisanog radnog vremena i često fleksibilnost podrazumijeva nedostatak zdravog sna.

Sonja Švec Španjol autorica web stranice PerceiveArt, diplomirala je, uz povijesti umjetnosti, slovački jezik i književnost, te muzeologiju. Sonjin rad pogoni prije svega želja da bude svoja i slobodna, sama svoja majstorica. Ima ono što istraživačici najviše treba – strast za otkrivanjem novoga. Pridoda li se tomu još i užitak pisanja, poštovanje i odgovornost prema umjetnicima, jasno je zašto je njezina stranica omiljena ne samo među strukovnjacima, nego i u najširem krugu ljubitelja umjetnosti.

Stereotipno mnogi povezuju umjetnost samo uz lijepo i lagodno, no Sonja piše i o temama o kojima mnogi šute iz raznih razloga. Javno je progovorila o iskorištavanju mladih kustosica unutar institucija, nepoštivanju autorskih prava, manipulacijama i netransparentnom trošenju financijskih sredstava, inertnosti proračunskih korisnika i nespremnosti na ispunjavanje preuzetih obaveza. Popis je, nažalost, jako dugačak.

Iz uvodnika Željke Jelavić

Share