Izložba radio aparata u Muzeju SPC

Share

U muzeju Srpske pravoslavne crkve u Zagrebu 9. marta je otvorena izložba starih aparata iz zbirke inženjera Dušana Cvetojevića – Didija, vlasnika firme Didi sound. Kako je rečeno na otvorenju, ovo je jedna od prvih manifestacija u godini obilježavanja 150. godišnjice izgradnje zagrebačkog sabornog hrama Sv. Preobraženja Gospodnjeg.

Po Cvetojevićevim riječima, izložbom se podsjeća na 161. godišnjicu rođenja Nikole Tesle bez koga bi teško bilo radio tehnike kakvu danas poznajemo, kao i 91. godišnjicu prve radio stanice u ovom dijelu Evrope, Radio Zagreba. Izložbu su otvorili mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, provincijal kapucinskog reda Jure Šarčević i Duško Ljuština, izaslanik gradonačelnika Milana Bandića.

– Izložbom želim ukazati na prolaznost vremena, ali i na suživot s obzirom na prisustvo predstavnika obiju konfesija. Uostalom, moj otac je Srbin, majka Hrvatica, a ja sam oženjen Hrvaticom – rekao je Cvetojević.

Kako je objasnio mitropolit Porfirije, 150. godišnjica izgradnje zagrebačkog hrama bit će popraćena nizom manifestacija, a ova izložba predstavlja tek početak programa koji sadrži brojne duhovne koncerte, tribine itd. Prema mitropolitovim riječima, centralni skup bit će održan na jesen, a o hramu se trenutno snimaju i dva filma: jedan igrano-dokumentarni i drugi dokumentarni.

Povodom Cvetojevićeve izložbe, mitropolit je podsjetio na ulogu radija kroz vrijeme.

– U našem muzeju, u kome su izložene relikvije stare i 400 godina, vidimo retrospektivu u istoriji razvoja radio aparata. Time hoćemo da uputimo istinsku poruku crkve i hrišćanstva da čovek nije biće jednog segmenta, nego da ima svoj kontinuitet, da ima i prošlost i sadašnjost i budućnost, da sve to čini čovekovu ličnost i da nije moguće razmišljati o budućnosti ako nismo svesni kontinuiteta i ako iz prošlosti ne crpimo sve što je vredno. Sama sadašnjost bi bila puka fantazija ukoliko bismo u datom momentu ostavili sve iza nas, jer su nam važne i sadašnjost i budućnost i prošlost – rekao je mitropolit.

Na izložbi je postavljeno 50 od preko sto radio aparata iz Cvetojevićeve zbirke, a najstariji je radio marke Ducretet-Thomson, proizveden u Parizu 1929. godine. Svi ovi aparati, među kojima su i brojni proizvodi jugoslovenske radio industrije, u ispravnom su stanju.

Izvor: Novosti, autor: Nenad Jovanović, fotografije: Jovica Drobnjak

Share