Jubilej srpske prosvjete u Zagrebu

Share

Pljesak koji je odzvanjao Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu tog proljetnog popodneva doista ću dugo pamtiti. Teško je uopće opisati intenzivne emocije radosti i ponosa što sam dio nečeg tako pozitivnog, velikog, naprednog i utjecajnog na društvo u cjelini.

Naime, upravo u tom trenutku završila je i u pamćenje ispraćena svečana akademija kojom je obilježen desetogodišnji jubilej nastanka Srpske pravoslavne gimnazije „Kantakuzina Katarina Branković“ u Zagrebu. Deset je godina prošlo otkako je jedna istinski napredna i u našem društvu nasušno potrebna vizija postala stvarnost. Na dan 21.4.2015. ta je vizija svečano proslavljena na dostojan i profinjen način.

Mnoštvo visokih uzvanika, među kojima su bili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, patrijarh i arhijereji Srpske pravoslavne crkve, predstavnici institucija Republike Hrvatske, izaslanici i predstavnici Republike Srbije, Republike Srpske i grada Zagreba, govori o tome koliko je Gimnazija i njeno postojanje značajno, podržano i poštovano.

Sve prisutne najprije je pozdravio domaćin, mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Porfirije.
– Nema lepšeg povoda nego da zajednički praznujemo svetlost znanja očuvanog u patini tradicije i to pred licem naše mladosti i zarad njene budućnosti. Naša dva naroda, hrvatski i srpski, koje međusobno vezuju hrišćanska vera, kao i prostori na kojima se vekovima međusobno prožimamo i preplićemo, danas su obogaćeni još jednim iskustvom – iskustvom zajedničke radosti. Mi tu radost doživljavamo, verujem, na isti način, iako nismo jednoobrazni. Pred Vaskrslim Gospodom i mladim naraštajima dužni smo da zajedno čuvamo sve ono što nas zbližava. Naglašavamo ove vrednosti, jer upravo na njima je jedino moguće graditi temelj za bogomblagoslovenu, mirnu i srećnu budućnost. Ono što čini ovaj jubilej i ovaj susret još većim i značajnijim jeste da smo, slava i hvala Gospodu, smogli snage da iza sebe ostavimo događaje iz ne tako slavne prošlosti. Veličina i značaj današnjeg sabranja, pod ovim prekrasnim svodovima doma hrvatske umetnosti i kulture, jeste da smo uprkos svemu ovde zajedno i da zajednički delimo nadu u još bolje sutra. To činimo, ne samo radi nas, nego radi naše dece, kojima ostavljamo u nasleđe ono što nam je Gospod Naš Isus Hristos ostavio rekavši: Mir vam ostavljam, mir svoj dajem vam – istakao je Mitropolit.

Predsjednica je u svom obraćanju okupljenima istaknula kako Gimnazija učenicima otvara vidike multikulturalnosti i multikonfesionalnosti te da je usporedno njegovanje vlastite tradicije i otvorenost prema drugim kulturama važna osnova za izgrađivanje cjelovitoga humanizma. Naglasila je i važnu ulogu SPC kao prosvjetiteljske institucije te istaknula ljude koji su iz ljubavi prema svome narodu svoja znanja i sposobnosti uložili u pravedni cilj – da djeca i mladi dobiju što bolje obrazovanje i postanu što bolji ljudi.

Jasmina Mitrović Marić, izaslanica predsjednika Republike Srbije, u svom je govoru težište stavila na dvije ključne riječi, obrazovanje i prosvjećenje. Naglasila je kako je obrazovanje važno, ali je prosvjećenje čak iznad toga. Navela je primjer Svetog Save, velikog srpskog učitelja, a što je i važnije, prosvjetitelja te istaknula da bi svijet svakako bio bolje mjesto kad bismo se više vodili njegovim primjerom i životom.

– Odupirući se vlastitom nemaru prema kulturi pamćenja, njegujući nacionalnu samosvest i ravnopravnost, razvijajući slobodno mišljenje i stvaranje, srpski i hrvatski narod trebaju poštovati svoje slavne pretke – rekla je te dodala da je Sveti Sava prosvijećenost smatrao višom od učenosti.

Prisutne su isto tako pozdravili i Vesna Kusin, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika te prof.dr.sc. Roko Andričević, zamjenik Ministra znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Gospođa Kusin istaknula je kako je Grad Zagreb svesrdno podržavao i podržava Gimnaziju u njenom nastanku i radu te da je ona uzor drugim školama, a da kod svojih učenika razvija ono što nazivamo kozmopolitskim duhom. Profesor Andričević naglasio je da u Hrvatskoj ima 2575 polaznika nastave na srpskom jeziku i pismu i kako Hrvatska njeguje različitost.

Svečani dio Akademije otvorio je episkop bački g. Irinej s porukom svima, a naročito učenicima škole, da bez obzira gdje odu i gdje se nađu u budućnosti, ne zaborave da je Hrvatska njihova zemlja.

– Ovde treba da ostvarujete svoje životne želje i snove, realne, pritom ne male i sitne, jer vi – od sve srpske dece u Hrvatskoj, a i od mnogih vršnjaka u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj – imate najbolje uslove za rad i učenje – rekao je vladika.

Akademiju je svojim zanimljivim i nadahnutim scenskim nastupom uljepšala dramska umjetnica Vesna Čipčić monodramom Plač Kantakuzine Katarine Branković uz podršku hora Svetoarhangelskog manastira u Kovilju, umjetnice na harfi Ivane Biliško te mezzosoprana Ivane Srbljan. Ovaj je scenski nastup mnoge ostavio bez daha, a nerijetko je publici izmamio i pokoju suzu. Na kraju, prikazan je kratki film o Gimnaziji izrađen u produkciji eparhije Bačke, a vrhunac Akademije bio je izlazak na scenu i samih učenika uz gromoglasan aplauz kojim je akademija i završena.

Kao jedan od, sad već bivših, učenika škole, pripadnik tek druge generacije polaznika, a trenutno student pri kraju fakulteta, mogu samo izraziti zahvalnost svakom pojedincu koji je na bilo koji način pomogao i pridonio radu ove škole. Iskustva koja se u njoj mogu steći jedinstvena su i, bez pretjerivanja, životno važna i određujuća. Ova Akademija pokazala je upravo to, potencijal, snagu i mogućnosti koje škola ima. Svakako smatram ovaj jubilej velikim uspjehom svih koji su sebe uložili u izgradnju i rad Gimnazije i siguran sam da je ova desetogodišnjica tek početak i ishodište dobre i napredne budućnosti škole i njenog istinskog sjaja koji, nadam se, tek nadolazi. Treba ovdje ponovno naglasiti riječi osnivača Privrednika, Vladimira Matijevića: „Zato i velim i molim, da svako čini samo toliko koliko ko može, ali toliko mora svako, pa ćemo onda ubrzo podići i preporoditi naš narod.“ U tom smislu, veliko hvala onima koji su učinili koliko mogu i doista mnoge od nas doveli tu gdje jesmo, a i onima koji će to tek učiniti sa željom da neke buduće jubileje Srpska pravoslavna gimnazija proslavi s još većim uspjesima, poletom i sjajem.

 

Fotografije: Mitropolija zagrebačko-ljubljanska

 

Share