Jugokomunjare u američkom State Departmentu

Share

Konačno u Hrvatskoj problem više nisu „srbočetnici“, „jugonostalgičari“, Titoisti i svi „mrzitelji svega što je hrvatsko“. Problem je u Americi! U njihovom Ministarstvu vanjskih poslova, osim ako u State Departmantu sjede upravo oni gore navedeni koji Amerikance huškaju protiv Hrvatske i Rvatina, pa makar je na predsjedničkom mjestu konzervativac Donald Trump, koji u svojoj zemlji izjednačava ekstremne desničare i njihove protivnike.

Naime, problem je nastao kada je Državni sekretar za vanjske poslove SAD Rex Tillerson  predstavio godišnji izvještaj State Departmenta o stanju vjerskih sloboda u svijetu za prošlu godinu. Hrvatskoj je „posvećeno“ punih sedam stranica. U Izvještaju se između ostalog navodi da je Hrvatskoj u svijetu nanesena šteta političkom tolerancijom rehabilitacije fašizma i ustaštva. Također se navodi da su prošlogodišnju komemoraciju žrtvama logora u Jasenovcu bojkotirale srpska i židovska zajednica zbog vladinog minimiziranja ustaških zlodjela, a ustaše su bile saveznici Hitlerove Njemačke. Spominje se i televizijski voditelj, inače „povjesnik“ Marko Jurič koji je u svojoj TV emisiji tvrdio da će pravoslavni svećenici pucati po narodu iz pravoslavne crkve na Trgu Petra Preradovića, poznatijeg kao Cvjetni trg. Takav Izvještaj ne bi mogao proći bez spominjanja filmskog režisera Jakova Sedlara koji je snimajući film o Jasenovcu falsificirao zlodjela i drastično umanjio broj ustaških žrtava. Jedna od glavnih „zvijezda“ je i „povjesnik“ Zlatko Hasanbegović koji je unatoč protivljenju mnogih nevladinih udruga, a posebno Centra Simon Wiesenthal, postavljen za ministra kulture, iako veliča i hvali ustaštvo argumetirajući to vlastitim tumačenjem povijesti i pohvalama Sedlarovom filmskom falsifikatu o Jasenovcu.

Izvještaj spominje i da u Hrvatskoj djeluju 54 registrirane vjerske zajednice, od kojih je najbrojnija Katolička crkva, koja je od države, samo prošle godine dobila 40 miliona US$ ili 285 miliona kuna. Kao problem navodi se da država ne vraća židovsku imovinu koju je nacionalizirala tzv. NDH, a u Izvještaju se posebno zgražaju nad toleriranjem ustaškog pozdrava „Za dom spremni“ koji se javno izvikuje na ulicama i masovno skandira na nogometnim utakmicama. Kao primjer navedena je nogometna utakmica između Hrvatske i Izraela na kojoj su tribine urlale ustaškim pozdravom.

Hrvatsku se opisuje kao državu u kojoj hiljadu desničara maršira centrom Zagreba izvikujući ustaške pozdrave i širi netrpeljivost prema Srbima i drugim njihovim neistomišljenicima, a sve se to događalo zbog zahtjeva rulje da se smijeni predsjednica Agencija za elektroničke medije. U Izvještaju State Departmenta kaže se da je veliku blamažu Hrvatskoj nanijela Vlada Tihomira Oreškovića.

Naravno da svi ovi napadi „jugokomunista“, „mrzitelja svega što je hrvatsko“ i Titoista, koji sjede u američkoj administraciji nisu ostali bez odjeka u Hrvatskoj. Prvi se oglasio Zlatko Hasanbegović koji je rekao (citiram): “Riječ je o neutemeljenim besmislicama koje su zapravo falsificirano izvješće hrvatske nevladine, prokazivačke i preplaćene pseudoljevičarske scene, a koje je u nedostatku ozbiljne analitike nekritički preuzelo i dalje proslijedilo američko veleposlanstvo u Zagrebu iz vremena bivše predsjedničke administracije. Jednako je nerelevantno kao i pseudoljevičarski agitprop i difamacijska kampanja protiv predsjednika Trumpa u SAD-u i izvan njega. Hvala.“ Mislim da je time potvrdio sve moje tvrdnje.

Svoje reagiranje na Izvještaj SD-a izrekao je i Jakov Sedlar: „Kad sam jučer čuo za to izvješće bio sam, moram priznati, šokiran, jer je u onom dijelu koji se odnosi na mene rečena totalna, apsolutna neistina. Naime, ja nikada u životu nisam negirao holokaust, nisam negirao zločine, nisam negirao Jasenovac i nisam negirao zločine Jasenovca – nikada, uključujući i film o Jasenovcu“, rekao je Sedlar Hini. Sedlar očekuje i ispriku Amerikanaca!?

Naravno, konačno se Amerika razotkrila i pokazala tko i kako njome vlada. „S kojim pravom ima Amerika da se miješa u naše unutarnje stvari, kada kod kuće ima sličnu situaciju“, komentira hrvatska desnica, a ustaštvo i njihove zločine glorificirali su jugokomunisti i njihovi istomišljenici. Po mnogima u Hrvatskoj Jasenovac je bio „vazdušna banja“ u kojoj su nastradali samo ni koji su se nadisali previše čistog zraka pa se opijeni kisikom okliznuli i slučajno pali na ustaški nož, koji se nekim slučajem baš tamo našao.

Na žalost američki Izvještaj nije jedini koji ocrnjuje hrvatsku politiku toleriranja ustaškog fašizma. To je već učinila i njemačka Vlada, a njemačka štampa se masovno zgraža na postupanje s Titovom ostavštinom u Hrvatskoj.

Individua u čijem bircuzu su Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović dogovarali preimenovanje Trga Maršala Tita u Zagrebu, usred bijela dana demontirala je tablu s nazivom trga pred nosom policije i time se još hvali po medijima, umjesto da je odmah uhapšen. Slovenija, prema pisanju nekih hrvatskih medija za veličanje ustaštva donijela je Zakon po kojem se vinovnici kažnjavaju na pet godina zatvora i to bezuvjetno. Dok se koda nas ne uvede takav zakon, u Hrvatskoj neće biti mira.

 

Share