Kad jato oživi

Share

I za ovogodišnje, već tradicionalno Srpsko veče koje je u organizaciji SNV-a održano 16. januara u restoranu Globus na Zagrebačkom velesajmu, tražila se karta više, o čemu je svjedočila i potpuna popunjenost stolova. O kvaliteti programa u kome su nastupile grupe ‘Studio’ iz Beograda i ‘Jandrino jato’ iz Banjaluke, uz izvođenje kordunaških pjesama Danijele i Darije Maćešić iz pododbora ‘Prosvjete’ u Krnjaku, govorili su razdragana atmosfera i prepun plesni podijum, pogotovo kad su na redu bila kola.

– Mi smo Dalmatinci, a sad smo na privremenom radu u Banjaluci, rekao je za Novosti vođa ‘Jandrinog jata’ Damir Damjanić. Bila nam je velika čast kad smo pozvani u Zagreb i osjećamo se fenomenalno kao svoji na svome, rekao je. Naravno, članovi ovog sastava često dolaze u Hrvatsku.

– Godinama nastupamo kad su naše svetkovine i slave, od Petrovdana do Preobraženja, brojnih vašara i sajmova. Dolazimo u Dalmaciju, Liku, Baniju, Kordun jer ovo je naša domovina, rekao je Damjanić.

Srpsko_veceNakon što se na samom početku prisutnima obratio zamjenik predsjednika SNV Saša Milošević, zaželjevši svima dobar provod, okupljenima su se oko ponoći obratili i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije, ambasadorka Srbije Mira Nikolić, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer i direktor kazališta ‘Kerempuh’ Duško Ljuština u svojstvu izaslanika gradonačelnika Milana Bandića.

Dok je Pupovac izrazio vjerovanje da će godina u koju ulazimo biti bolja nego pređašnja, mitropolit je naglasio potrebu da Srbi kao zajednica budu jedinstveni kao i da prevladaju blokade. ‘Ne ove spoljne koje će se razrešiti, nego ove unutrašnje koje ih sprečavaju da budu ravnopravni članovi društva i da izraze svoju pripadnost’, rekao je mitropolit.

– Ovdje se govori o strahu. Dok smo mi ovdje, nastojat ćemo da taj strah i razloge za njega otklonimo, rekao je Tolnauer, dok je ambasadorka Nikolić izrazila želju da će u ovoj godini okupljanja i druženja Srba biti što više.

Održana je tombola s brojnim dobicima, od brojnih slika i umjetničkih fotografija, pretplata na predstave u ‘Kerempuhu’ do pansiona u seoskom domaćinstvu u Čabraji ili vikend aranžmana za dvoje u Zrenjaninu i Novom Sadu, kroz donaciju Mesne industrije ‘Matijević’. Mitropolit Porfirije donirao je ikonu Hrista, a među dobicima bila je i boca ‘tomovače’, rakije od kajsije koju je ispekao lično predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, sa sve autogramom.

Zarada od srećaka za tombolu išla je u ‘Privrednikov’ fond ‘Vladimir Matijević’ za stipendiranje učenika i studenata slabijeg imovnog stanja. Među gostima bili su brojni sveštenici i monasi SPC-a, diplomati iz Srbije, brojne istaknute ličnosti iz srpske zajednice, članovi manjinskih vijeća i aktivisti srpskih organizaicja, a među njima i Nikola Lunić, predsjednik ‘Privrednika’ čiji su aktivisti na čelu sa Slavicom Beljak bili vrlo vrijedni u prikupljanju nagrada za tombolu. Veliku i neprocjenjivu pomoć u organizaciji dali su brojni mladi ljudi koji su prodavali karte, radili u garderobi i obavljali sve što je potrebno, stižući se usput i dobro zabaviti. Iako je najava dolaska Jandrinog jata na internetu uzburkala duhove među lokalnim ekstremnim desničarima, sve je proteklo u najboljem redu.

 

Izvor: Novosti, autor: Nenad Jovanović

Share