Klub putnika – stecište ljubitelja putovanja

Share

Regionalni putnički centar sa sedištem u Zagrebu i Novom Sadu, Klub putnika, već godinama olakšava putovanja svim putnicima zainteserovanim za individualna, nezavisna putovanja. Baza delovanja kluba je pažljivo osmišljen internet magazin sa brojnim tekstovima. Tu su razne priče o putovanjima, korisni tekstovi, praktični saveti… Klub tokom leta organizuje i besplatan boravak u Putničkoj kući, svake godine na drugoj destinaciji, objavljuje knjige putopisa u okviru sopstvene izdavačke delatnosti, organizuje tribine po regionu i promoviše nezavisna putovanja.

Nikolina Dodig iz Kluba putnika navodi da je ovu organizaciju osnovao Lazar Pašćanović sa prijateljima nakon svog putovanja u Sibir 2005. godine.

logo klub putnika– Ideja se javila, pre svega, kao odgovor na problem nedostatka praktičnih informacija za samostalne putnike na našem jeziku. Sajt je u svojim počecima bio servisna stanica – forum je bio najaktivniji i najznačajniji proizvod.

Forum na sajtu www.klubputnika.org je najveća zajednica putnika i geofila na Balkanu. Registracijom na sajtu posetioci mogu da se uključe u diskusije na forumu i da postanu aktivni članovi zajednice koja ima više od 10.000 članova.

– Formalno članstvo u Klubu ne postoji – član je svako ko se članom oseća. Dovoljno je registrovati se na forumu i učestvovati u diskusijama ili u aktivnostima kluba kao što su Putnička kuća, tradicionalno noćno planinarenje, pisanje za sajt i slično – kaže Nikolina Dodig.

 

Tekstovi o putovanjima

Sajt sadrži i zbirku najrazličitijih tekstova – to su putopisi iz svih delova sveta, sa zanimljivih individualnih putovanja, zatim i eseji nadahnuti putovanjima, foto-galerije, ilustracije, stripovi, video zapisi… U Klubu putnika navode da je ova zbirka vrsta subjektivnog atlasa i mapa univerzalnog ljudskog iskustva. A servisni deo sajta je praktični vodič čiji je cilj da svim zainteresovanim putnicima olakša i pojeftini putovanja.

Putnicka kuca TbilisiTako na sajtu Kluba putnika možete pročitati i tekst o manje poznatim detaljima života u Danskoj prestonici Kopenhagenu, ili uzbudljivu priču o dalekim Azorskim ostrvima. Među novijim tekstovima u servisnom delu sajta je i koristan tekst grupe autora – Vodič kroz Grčka ostrva, kao i priručnik za kampovanje i šatorovanje. Tu su i besplatni mini rečnici na dvadesetak jezika, sa najvažnijim putničkim frazama i izrazima, kao i koristan stoperski vodič. Zanimljiv i otvoren za sve članove je i blog – prostor na kom svoja putnička iskustva i impresije prenose mnogi članovi kluba.

Sadržaj veb sajta nastao je zajedničkim radom svih klupskih članova. Uredništvo Kluba putnika čini desetak najaktivnijih članova čiji su zadaci održavanje sajta, njegovo uređivanje, kao i organizovanje raznih aktivnosti. Nikolina Dodig navodi još i da svako sa dobrom idejom, informacijama ili zanimljivim putopisima može da se obrati Klubu i pomogne u njegovoj izgradnji. Objavljivanje tekstova je na volonterskoj osnovi.

– Putopisi stižu na email adresu putopisi@klubputnika.org. Članovi uredništva ih lektorišu i objavljuju, ukoliko kvalitetom i poetikom zadovoljavaju određene kriterijume.

Putnička kuća

pk-atina– Putnička kuća je projekat koji realizujemo jednom godišnje, svakog ljeta, počev od 2012. godine. Novcem koji zajedno prikupimo, od donacija posjetilaca našeg sajta, iznajmimo stan negde u svijetu, od koga napravimo privremenu bazu za istraživanje regiona, u kojoj svako može besplatno da boravi. Cilj Putničke kuće je da se putnici iz cijelog svijeta međusobno upoznaju, povežu, razmijene priče i iskustva. To je jedan mali korak ka izgradnji globalne kulture samostalnih, istraživačkih, kreativnih putovanja.

Putnička kuća je dosad bila organizirana u Istanbulu, Granadi, Tbilisiju i Ateni. U svim Putničkim kućama zajedno je dosad boravilo preko 1.200 ljudi – kaže Nikolina Dodig.

Iskustva posetilaca svih dosadašnjih Putničkih kuća mogu se videti na sajtu Kluba putnika. Ovogodišnja iskustva onih koji su posetili Atinu svedoče o tome kako je izgledao boravak u iznajmljenom stanu kroz koji je prolazilo jako mnogo ljudi, kako izgledaju drugačija putovanja i sagledavanje Atine iz manje poznatih uglova, kakva je atmosfera vladala u zenitu ekonomske krize, u vreme održavanja referenduma u Grčkoj…

Putopisi

Klub putnika neguje i izdavačku delatnost. Nakon kolekcije putopisa sa samostalnih putovanja opisanih u knjizi bantustan-knjigaNeutabanim stazama koja je izašla 2010. godine, ove godine je u maju objavljena i knjiga Bantustan, Uroša Krčadinca, Marka Đedovića i Lazara Pašćanovića. Knjigu čini niz zapisa nastalih na velikom putovanju autostopom – od Balkana do juga Afrike. Čine je priče i crteži, intervjui i mape, pesme i dokumenti. Ova jedinstvena knjiga je i vodič za samostalna putovanja i intimna ispovest njenih autora. Predstavlja simbiozu romana, atlasa i enciklopedije, objavljena je u dva izdanja u tiražu od 1.000 primeraka, a u pripremi je i treće izdanje.

Promocija knjige je do sada održana u mnogim gradovima u regionu – u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Novom Sadu, Kragujevcu, Banjaluci, Rijeci, Pančevu, Osijeku, Vršcu, Istočnom Sarajevu, Varaždinu, Petnici, Čakovcu, Konjicu, Mostaru, Trebinju, Makarskoj, Sinju, Opatiji, Puli i Pazinu.

Mape nevidljivog Balkana

U narednom periodu Klub putnika planira nastavak rada na projektu Mape nevidljivog Balkana i njegovu konačnu realizaciju. Projekat je pokrenut zajedno sa beogradskom organizacijom Tačka komunikacije i predstavlja kartografske vodiče po gradovima Balkana koji pružaju informacije o zanimljivostima koje se ne nalaze u turističkim brošurama.

Mape_nevidljivog_Balkana

Vodiči predstavljaju poseban duh svakog mesta, i nastali su u komunikaciji sa ljudima iz lokalnih sredina koji su preneli svoja iskustva i zapažanja. Njihov sadržaj zasnovan je na višegodišnjem iskustvu Kluba putnika kada su promocije putovanja u pitanju. Putovanja su i učenje i upoznavanje novih kultura, a cilj nesvakidašnjih vodiča koji otkrivaju sve ono na šta u određenoj sredini treba obratiti pažnju, a nije na zvaničnim mapama, ima za cilj da Beograd i mnoge destinacije u Srbiji predstavi u drugom svetlu. Kreiranje vodiča je u toku, a uskoro se očekuje i objavljivanje onlajn i štampanog izdanja.

Na kraju priče o Klubu putnika, jedinstvenom stecištu zaljubljenika u putovanja koje podstiče, ohrabruje, savetuje i inspiriše putnike, Nikolina Dodig ističe da su danas putovanja, čak i ona egzotična, sve češća i dostupnija.

– Svi mogu putovati, bez obzira na materijalne mogućnosti, ako su spremni da se odreknu komfora – i ako znaju kako. Nikad nije bilo lakše putovati, pogotovo danas – uz sve jeftine letove, sajtove koji nude razmenu smještaja, sajtove koji pomažu stoperima, kao i uz sve dostupne internet aplikacije.

 

Share