Komesari

Share

Bila tako nekad nekolicina hrabrih i umnih uglednika iz odreda vanserijskih intelektualaca koji su po svojim vrlinama odskakali od svoje sredine. Dostojanstvenim držanjem, smirenim pokretima, a uz to, moglo bi se reći, svojom božanskom ljepotom, svuda su samom pojavom ulijevali bezgranično povjerenje. Revnosnim i predanim radom na prosvjetljivanju neukih zavrijediše tako i komesarske službe. Poslanje su obavljali strastvenim govorima i revolucionarnim zanosom, ali i smirenim i razložnim izlaganjima punim neke iskonske razboritosti i tolerancije, sve po mudroj procjeni gdje je što primjerenije i efikasnije i gdje je korijen neposlušnosti lakše ili teže suzbiti. Neizmjerno pouzdani ljudi, duboko srasli sa svojim vodovima u kojima je raspoloženje uvijek bilo borbeno i vladao je poseban duh drugarstva.

Neumorni u borbi za pravdu i jednakost detektirali su tako jednom remetilački faktor koji se opire i dovodi u pitanje tekovine demokracije. Grupa opasnih mračnjaka u više navrata zlonamjerno je raspirivala bezrazložno neraspoloženje i nezadovoljstvo. Odvažni i hrabri, udruže se tako komesari, pomoćnici komesara, komandanti za informiranje, pomoćnici komandanata i još nekolicina smjelih boraca za slobodu i jednakost da sprovedu prosvjetiteljsku praksu u tom malom jednom mjestu koje se ama baš ni po čemu drugom nije isticalo doli po nacionalističkoj represiji, zatucanosti i tvrdoglavim pozivanjima na davno prevaziđene koncepte. Došli tako oni da ga oslobode bukagija mračne prošlosti i zatupljujućih amova identitetskih zamki.

Nastade čarka među komesarima, pomoćnicima komesara i komandantima tko će glasnije i zvučnije opomenuti drznike i utjerati im odanost jedinoj ispravnoj ideji i putu koji su oni sami utabali namjesto opasnih demona. „Okanite se nazadnih ideja i okanite se krivog puta kojim ste zašli, jer ćete doživjeti žalosne posljedice.“ „Vaše takozvano srpstvo nije ništa drugo doli zabluda koja nas koči da zajedno idemo naprijed u bolju budućnost.“ „Vi ne znate što je za vas dobro, jer ste primitivno pleme, nepismeno stado volova.“ „Odbacite jaram neznanja i poslušajte nas koji znamo sve.“ Tako se orilo, pozivalo na pokornost i poslušnost i mahalo brnjicama.

Jedan najučeniji iz komesarske svite, iako opkoljen izdajničkom bandom, posegnu i za citatom primjerenim povijesnom trenutku, pa se odvaži: „Drugovi, budućnost pripada onima koji se najkraće sjećaju prošlosti! Sagledajte ovaj povijesni moment u svoj svojoj cjelovitosti koja će vam kazati da je jedina svijetla budućnost ona koju vam mi nudimo.“

Nastaviše tako hrabri komesari da se utrkuju čija će se dalje čuti, premda su svi u isti glas govorili. Znali su da najbolji vodnici postaju komandanti, a najistaknutiji komandanti i komesari bataljuna komandanti i komesari četa, te njihovi zamjenici i sve tako. Glas nad glasom nadglasava, začuše se bojni pokliči, urlici, napinjanja glasnica i šaka, bolje reći ljevica. Zaneseni i opijeni zanosom istinske privrženosti službi ni ne vidješe da se nepismeno pleme smutljivaca, koje ne umije da prepozna koji su mu istinski interesi, razišlo i da samo još jedni drugima govore.

Share