Kristalna noć: Suprotstaviti se povjesnom revizionizmu

Share

Prenosimo proglas Antifašističke lige Hrvatske povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma

Na dan 9. studenog obilježavamo 77. godišnjicu Kristalne noći. Toga dana njemački nacistički režim potvrdio je ozbiljnost svojih namjera i riješenost da ih sprovede do kraja. Kristalna noć je kulminacija višegodišnjeg procesa stavljanja Židova u Njemačkoj izvan društva i izvan zakona.

Uz propise koji su Židovima ograničavali mogućnost upisivanja na fakultete u mnogim drugim europskim zemljama, tadašnja se Njemačka strmoglavila u nasilje, najavivši i oduzimanje najvrjednijeg od svih prava – prava na život. Pred očima cijelog svijeta paljene su i uništavane sinagoge, židovski dućani i zanatske radnje, stanovi, škole.

Židovi su završavali na cesti, bili ponižavani i premlaćivani do smrti. Tog 9. studenog 1938. godine Evropa i svijet promatrali su početak svog kraja i sunovrat civilizacije. Tek su rijetki doživjeli kraj Drugog svjetskog rata i pobjedu nad fašizmom.

Dok su jedni zanijemili ili se pridružila nasilnicima drugi su u vrijeme krvoprolića odabrali otpor fašizmu i nacizmu. Veći dio Židova koji su preživjeli Holokaust spasili su se baš zato što su se pridružili narodnooslobodilačkoj borbi. Zato uz spomen na žrtve fašizma i svih kolaboracionističkih režima na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma podsjećamo i na otpor fašizmu tada te važnost podrške progonjenima danas.

Danas ksenofobi produbljuju i stvaraju podjele tamo gdje ih se jedva slutilo. U našim društvima, umjesto međusobnog uvažavanja, pripadnike druge nacije, vjere, rase roda i seksualne orijentacije često se pokušava poniziti govorom mržnje.

U vrijeme sadašnje seobe naroda, neki izbjeglicama iz Afganistana, Iraka, Sirije i drugih ratom razorenih zemalja izražavaju dobrodošlicu, a neki ih pak isključuju.

Svatko ima odgovornost za svoju reakciju na nasilje i bira hoće li ga ignorirati ili biti solidaran sa žrtvama.

Svatko se može suprotstaviti narastajućem historijskom revizionizmu. Okupljanje na godišnjicu Kristalne noći vidimo kao doprinos sjećanju na žrtve Holokausta, ali i poziv na humanizaciju odnosa među svima nama danas.

Programima u Zagrebu, Beogradu, Skopju, Ljubljani, Udinama, Podgorici obilježavamo 70. godišnjicu pobjede nad fašizmom i kraja 2. svjetskog rata. Pamteći žrtve i otpor nastavljamo se opirati isključivosti i nasilju, ustajući u obranu ljudskog dostojanstva drugih i nas samih.

Autor: Zoran Pusić, izvor: autograf

Share