Linta: Hrvatska izbrisala iz prebivališta 50.000 Srba

Share

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske je na nezakonit način izbrisalo iz evidencije hrvatskog prebivališta više od 50.000 Srba u periodu od 1991. do kraja 2013. godine, izjavio je predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta.

Linta je tim povodom u otvorenom pismu predsedniku Vlade Hrvatske Zoranu Milanoviću zatražio hitno usvajanje odluke kojom će se svim građanima srpske nacionalnosti, koji su na nezakonit način izbrisani iz evidencije hrvatskog prebivališta od 1991. godine do danas, omogućiti ponovno prijavljivanje i vađenje ličnih karata o trošku hrvatske države.

On je Milanoviću ukazao na dugogodišnju diskrimincija koju, kako kaže, čine službenici Ministarstva unutrašnjih poslova u policijskim upravama prema građanima srpske nacionalnosti u vezi prebivališta.

Hrvatski službenici su, pogrešnom primenom člana 13 starog Zakona o prebivalištu i boravištu, koji je bio na snazi od sredine 1991. do kraja 2012. godine, izbrisali veliki broj građana srpske nacionalnosti, naveo je Linta istakavši da su policijske uprave u županijama, odnosno policijske stanice, pozivajući se na taj zakonski član masovno izdavali rešenja o brisanju Srba iz evidencije na osnovu terenskih provera svojih službenika.

Provere su često obavljane u večernjim satima i njima bi na brzinu bilo utvrđeno da li imenovani prebivaju na navedenoj adresi, ističe Linta i dodaje da je pored toga policija obilazila građane srpske nacionalnosti starije životne dobi i tražila od njih da poruče svojim sinovima, kćerkama ili rođacima, koji žive u Srbiji ili Republici Srpskoj, da u roku od desetak dana ođave prebivalište ili će biti kažnjeni i brisani iz evidencije.

Pod izgovorom sređivanja popisa birača hrvatski službenici su dugi niz godinama nezakonito brisali Srbe iz evidencije prebivališta istakao je on.
„Međutim, u tom periodu iz evidencije prebivališta nisu brisani doseljeni Hrvati iz Bosne i Hercegovine. Stari Zakon o prebivalištu i boravištu nije predviđao mogućnost odjave prebivališta lica, bez ličnog zahtjeva“, naveo je Linta u otvorenom pismu Milanoviću, dostavljenom i medijima.

On je dodao da su to više puta javno izjavili hrvatski ministar policije Ranko Ostojić i hrvatski ministar uprave Arsen Bauk.

Linta je ukazao i da u hrvatskom Zakonu o prebivalištu nigđe ne piše da posedovanje državljanstva Srbije i srpske lične karte sprečava izbegle Srbe da prijave privremeni odlazak izvan Republike Hrvatske.
„Navešćemo samo jedan drastičan primer Gordane Vujasinović koju je službenica u Konzularnom odelu Republike Hrvatske u Beogradu pitala da li ima srpsku ličnu kartu i kada je ova odgovorila potvrdno službenica je, bez njene saglasnosti, poništila njenu hrvatsku ličnu kartu“, kaže Linta istakavši da duboko veruje da će se Milanović složiti da, kako je rekao, ponašanje hrvatskih službenika prema Srbima povratnicima i izbeglim Srbima neprihvatljivo i suprotno premijerom stavu.

 

Izvor: Tanjug

Share