Medalje za patent protiv tromba, a od države ni stipendija

Share

Jedan od većih paradoksa Srbije je da ima jako malo novca kojim ulaže u mlade talente i, sa druge strane, jako talentovane mlade ljudi koji osvajaju najprestižnije nagrade koje postoje.

Pravi primer toga je Stefan Velja, dobitnik zlatne medalje na festivalu pronalazaka Eureka u Briselu, odlikovan ordenom Kraljevine Belgije za nauku, koji je i najmlađi dobitnik ovog priznanja.

Nagrađen je od rumunskog ministarstva za razvoj i inovacije, moskovski Institut za inovacije dodelio mu je zlatnu plaketu. Sve nagrade i priznanja je dobio za patent za hvatanje i razbijanje tromba, takozvani tromb gard. Verovali ili ne, ali Stefan pre toga nije imao dodirnih tačaka sa medicinom. Kaže da je ideju dobio zbog očeve bolesti.

Gostujući u Novom danu, ispričao je da je na tom projektu radio malo više od pola godine. Za to vreme, priča, konsultovao se sa brojnim stručnjacima, iz različitih oblasti, jer je njegov projekat, sam po sebi, multidisciplinaran.

– Naprava ima mogućnost da fizički zaustavi tromb, nakon čega se pokreće mehanizam koji će na mestu da ga razgradi – objašnjava.

Stefan Velja priča da je njegova ideja prihvaćena i na evropskom nivou. Što se pomoći države tiče – kaže da je dobio nešto novca od Grada Novog Sada, što će mu, kako kaže, biti značajno za studije koje započinje u Beču. Ali, to će mu, kako procenjuje, biti dovoljno samo za prvi semestar.

Do sada nije dobio nikakvu stipendiju Srbije.

 

Izvor:N1

Share