In Memoriam Đuro Zatezalo: Savjest naše historiografije

Share

Poznati historičar i stručnjak za Drugi svjetski rat na području Korduna, Banije i Like dr. sci. Đuro Zatezalo (1931.) preminuo je u 87. godini života u rodnim Donjim Dubravama, u nedjelju 6. avgusta. Zatezalo je bio teški srčani bolesnik, no poznati podaci upućuju da se u slučaju njegove smrti radilo o nesretnom slučaju. Oko kuće je izbio požar, a vatru je Zatezalo pokušao sam gasiti i našao se okružen vatrom i dimom. S obzirom na svoje zdravstveno stanje i veliku vrućinu, ovakvi slučajevi nesretnih stradanja nisu rijetkost.

Dr. Zatezalo je poslije Drugog svjetskog rata rata završio učiteljsku školu i radio je na Kordunu, na granici s Bosnom i Hercegovinom. Magistrirao je i doktorirao povijest. Najviše se bavio istraživanjem ustaških zločina nad Srbima na Baniji, Kordunu i Lici. Autor je stotinjak raznih naučnih radova i knjiga u kojima je detaljnije pisao o događajima iz rata, žrtvama, okolnostima u kojima su dizani oružani ustanci te o djelovanju i radu ogranaka Komunističke partije. Više decenija je bio direktor karlovačkog Historijskog arhiva, a upravo zahvaljujući njemu, Arhiv je dobio novu zgradu gdje je smješten i danas.

Obavljao je funkciju potpredsjednika Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i predsjednika VSNM-a Karlovačke županije. Posjećivao je redovito brojne komemoracije i obilježavanja formiranja raznih jedinica NOB-a. Nedavno mu je izašlo drugo, nadopunjeno i prošireno izdanje knjige ‘Radio sam svoj seljački i kovački posao’. Zadnju promociju je imao 28. jula u Krnjaku, malo više od tjedan dana prije smrti. U jesen i zimu je planirao održavati promocije ove knjige u Republici Srpskoj i Srbiji.

Radio je na nekoliko novih rukopisa i sakupljao materijale za nove knjige. Njegova smrt je nenadoknadiv gubitak za srpsku zajednicu.

 

Izvor: Novosti, autor:M.C.

Share