Miodrag Linta novi predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu

Share

Na 11. redovnoj sjednici Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije, većinom glasova članova Odbora, za novog predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu izabran je dosadašnji potpredsjednik Miodrag Linta. Za zamjenicu predsjednika Odbora izabrana je poslanica Socijalističke partije Srbije (SPS) Mirjana Dragaš. Sjednica Odbora je održana u četvrtak 17. maja 2018. godine.

Miodrag Linta, koji je preuzeo funkciju predsjednika Odbora, je istakao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se poboljša saradnja sa nadležnim ministarstvima i drugim državnim institucijama s ciljem rješavanja problema dijaspore a posebno Srba u regionu. Pored toga, Linta je naglasio da će nastojati da se ojačaju društvene, kulturne, ekonomske i svake druge veze između matice s jedne strane i dijaspore i Srba u regionu s druge strane. On se zahvalio dosadašnjem predsjedniku Ivanu Kostiću na dobroj saradnji i poručio da je Odboru potrebna nova energija i nove ideje, kako bi što uspješnije nastavili rad u narednom periodu.

Linta je na sjednici Odbora posebno govorio o značaju predstojećih izbora u BiH za položaj Srba u Federaciji BiH. On je istakao da pravo glasa na izborima zakazanim za 7. oktobar imaju Srbi sa važećom ličnom kartom BiH, ali i oni koji su bili upisani u birački spisak aprila 1991. godine tj. izbjegla i raseljena lica, te napomenuo da oni koji se registruju do 26. jula će moći glasati u ambasadama BiH ili putem pošte.

Linta je rekao da je dobro poznato da vodeće bošnjačke stranke zastupaju mnoge neprihvatljive teze za srpski narod, od toga da je Srbija odgovorna za agresiju na BiH, da je zajedno sa Republikom Srpskom učestovala u nepostojećem genocidu u Srebrenici pa do nepriznavanja Dana Republike Srpske. On je naglasio da su izbori prilika da budu izabrani legitimni i istinski predstavnici srpskog naroda. Linta je naveo da, prema rezultatima izbora od 2014. godine, u 10 skupština kantona u Federaciji BiH ima samo 13 srpskih poslanika. Od 13 poslanika, samo tri su sa lista stranaka čije je sjedište u Republici Srpskoj, a ostalih deset su sa lista partija čije sjedište je u Sarajevu. Na kraju svog izlaganja Linta je predložio da srpske političke stranke i organizacije naprave zajednički program i formiraju zajedničku srpsku listu za predstojeće parlamentarne izbore u BiH.

 

Izvor: Savez Srba iz regiona

Share