Mladi zajedno za bolju budućnost

Share

Krajem oktobra održan je posljednji modul šeste generacije SNV-ove političke akademije. Na akademiji su sudjelovali mladi srpske nacionalnosti iz cijele Hrvatske. Najviše se raspravljalo o problemima s kojima se suočava srpska zajednica, a stjecale su se i vještine medijske komunikacije i pisanja projekata. Petnaestak mladih ove generacije imalo je priliku čuti brojne stručne predavače i intelektualce poput Dejana Jovića, Tvrtka Jakovine, Hrvoja Klasića, Siniše Tatalovića, Čedomira Višnjića, Milorada Pupovca te novinare Nikolu Bajtu, Anu Brakus, Sašu Kosanovića, Eugena Jakovčića i mnoge druge.

Većina polaznika koji žive izvan Zagreba rijetko imaju priliku čuti sve ove predavače uživo. Ova akademija upravo im je to omogućila, da u jednom intimnom prijateljskom ozračju čuju argumentima objašnjene mnoge probleme s kojima se gotovo svakodnevno suočavaju, ali isto tako da iznesu svoje stavove i postave mnoga zanimljiva pitanja. Jako je važno bilo čuti kakve probleme imaju polaznici akademije u svojim sredinama, pogotovo kako bi oni koji žive u velikim gradovima osvijestili te probleme. Naime, ljudi u Zagrebu i drugim urbanim sredinama često zaboravljaju kako brojna sela imaju nerazvijenu ili čak nemaju ni osnovnu infrastrukturu. Njihovi su stanovnici bez struje, voda im je teško dostupna, prometno i komunikacijski su odsječeni od svijeta kao da su od prvih urbaniziranih sredina udaljeni desetinama kilometara. Čini se kao da mnoga svjetonazorska zastranjivanja svoje korijene imaju u ovakvoj nebrizi i zapuštenosti.

Da bismo bolje razumjeli sadašnjost potrebno je razumjeti neke stvari iz prošlosti i znati uzroke pojedinih događaja. A to su ove godine polaznicima predočili i približili povjesničari i profesori Tvrtko Jakovina i Hrvoje Klasić te politolog i profesor Dejan Jović. Kako bismo se suprotstavili današnjim revizionističkim tezama bitno je imati dobre argumente potkrijepljene činjenicama. Jedino se na taj način može boriti protiv nacionalističkog dijela društva. Upravo je rastući nacionalizam prepoznat kao jedan od velikih problema u zemlji, a posljedice možda najviše osjećaju osobe srpske nacionalnosti jer je nacionalizam uglavnom usmjeren protiv njih. Vječna krivnja koja se pripisuje Srbima neće tako brzo nestati. Strašno je što se riječi „Srbin“ i „srpsko“ na javnim mjestima doslovno šapuću kao da su pogrdne. Kada se u Hrvatskoj nekoga želi uvrijediti, često se kaže da je on Srbin ili četnik. Ta stigma koju Srbi nose jedan je od najvećih problema: on pogađa i mlađe generacije koje s ratom nemaju nikakve veze.

Zato je jako važno razgovarati o ovakvim temama i educirati mlade, a upravo to radi SNV-ova akademija. Bilo bi dobro kada bi u društvu o ovakvim temama zajedno raspravljali mladi svih nacionalnosti i političkih opredjeljenja jer bi onda možda shvatili da, kada se izuzme nacionalnost, u Hrvatskoj većina mladih ima iste probleme, a oni su uglavnom ekonomske prirode. Zato im treba otvoriti mjesta za dijalog jer će se jedino na taj način odmaknuti od nacionalizma i teških zaostataka iz Drugog svjetskog rata te se posvetiti rješavanju konkretnih problema koji ne poznaju nacionalnost. Mladi su budućnost zemlje i njihovo umrežavanje i zajedničko djelovanje je nužno kako bi ta budućnost bila bolja.

Share