Mrkaljeva škola izronila iz džungle

Share

Iako se prije nekoliko mjeseci nekadašnja Osnovna škola Sava Mrkalj u Sjeničaku nije vidjela od raslinja i stabala, zahvaljujući subotnjoj radnoj akciji Omladinske mreže Srba u Hrvatskoj, stabla oko nje su srušena, šikara je raskrčena, unutrašnjost pometena i smeće je izbačeno van prostorija.

U radnoj akciji je sudjelovalo pedesetak mladih iz svih krajeva Hrvatske. Bilo je tu ekonomista, pedagoga i inžinjera koji su pokazali da itekako znaju raditi alatom, od motornih pila do trimera i kombinirki. Da bi sve ispalo kako treba što se logistike tiče, bio je zadužen načelnik općine Krnjak Dejan Mihajlović, dok je njegov kolega iz Vrginmosta Milan Vrga uglavnom testirao uspješnost poslova.

– Među pokretačima sam Omladinske mreže i radnog tima Srba u Hrvatskoj. Cilj nam je privlačiti članstvo za aktivnosti – rekla je za Novosti Jelena Nestorović, jedna od voditeljica radne akcije. Dodaje da je Srpsko narodno vijeće u kontaktu s YEN-om, Evropskom omladinskom organizacijom čiji je potpredsjednik Marin Bodrožić iz Srbije. Do sada su organizirane slične akcije na Baniji, u općini Biskupija i u Zapadnoj Slavoniji. Sljedeća akcija također će biti na Baniji, kaže Nestorović, i to sigurno do ljeta.

– Planiramo i još jednu akciju u Zapadnoj Slavoniji. Idući vikend ćemo ugostiti naše prijatelje iz Istočne Slavonije i provesti ih kroz naše krajeve. Pomoć općine Krnjak ovog puta je bila golema, posebno kada su strojevi u pitanju jer bez toga ne bismo uspjeli obaviti ovoliki posao. Naravno, moram spomenuti doprinos paroha Gorana Slavnića – kaže Jelena Nestorović.

– Mi želimo potaknuti ljude da u svojim sredinama odvoje dva-tri dana godišnje i urede ovakve objekte. Tko će održavati osnovnu školu Save Mrkalja ako ne sami ljudi ovdje gdje se Mrkalj rodio? – kaže Nestorović.

 

Izvor: Novosti, autor: M.C.

Share