Najznačanije snimke iz povijesti na YouTubeu

Share

Digitalizirane snimke svjetske novinske agencije The Associated Press postavljene su na YouTube. Riječ je o, kako kažu, najvećem postavljanju videa na Internet do sad. Video materijali sežu u doba kada su, educirajući publiku za novi medij, govorili o „fotografijama sa zvukom“.

Uvodni video kanala:

 

AP je najstarija novinska agencija na svijetu, a  prije nepunih tjedan dana svoju je arhivu s više od 500 hiljada videa podijelila na kanalima British Movitone i AP. Brojni video zapisi važnih i zanimljivih, smiješnih i potresnih sadržaja svakako će poboljšati kvalitetu ponude videa na prepunom YouTubeu.

Ovim pothvatom ispunjeni su osnovni, danas često zanemarivani, zadaci novinarstva – da informiraju, poduče i zabave. Alwyn Lidsey, direktor međunarodnih arhiva AP-a kaže da materijali „predstavljaju nevjerojatno vizualno putovanje ljudi i događaja koji su oblikovali našu povijest“. Tako među milijun postavljenih minuta možete pronaći dokumentarne snimke iz Velikog i „većeg“ rata, sportske susrete koji su obilježili svoje vrijeme, krunidbe i sprovode, prirodne nepogode, intervjue, pa čak i trailere za filmove…

Kako u uvodnom videu kažu „Najbolja kolekcija vijesti na internetu. Otkrijte, podijelite i koristite“ najavljujući dnevne nadopune sadržaja. Jedan od najstarijih zabilježenih snimaka je London iz 1896. godine:

 

Među najgledanijima u prvih pet dana od postavljanja su Mussolinijev govor o miru u svijetu (nekoliko godina prije no što se pridružio Hitlerovom ratu), auto bez vozača iz 1971., nogometni susret Engleske i Njemačke iz 1938. godine i pad zeppelina Hindenburg iz 1937. godine:

 

Priličan broj snimaka dolazi i iz naših krajeva. Očekivano, najviše su to ratne snimke iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, odnosi Srbije i Kosova, no i prosvjedi protiv zatvaranja zagrebačke Stojedinice, kako kažu „prvi spontani prosvjed u Zagrebu u dugo godina“:

 

Dragocjenog materijala je napretek, a jedan od takvih bisera je s 3. proljetnog velesajma u Zagrebu iz pedesetih godina:

 

U zoni zabave i zanimljivosti pronaći će se mnoštvo raznih rekorda. Priča o najstarijoj ženi na svijetu, najvećem pecivu ili voćnoj salati ili o najvišem čovjeku svijeta (2,57m) koji vozi najveći bicikl na svijetu:

 

Vrlo rano mediji su shvatili ono što danas postavljači videa na internet znaju – svi vole mačke. Pogotovo kad se vrte na gramofonskoj ploči:

 

Mlade djevojke izludio je ipak jedan drugi „gramofonski hit“ – Elvis iz 1956. godine:

 

Zanimljivo je da svaki video ima i temeljiti opis – popise kadrova, transkripte i potpise „lica što govore“, što čini ovu vizualnu enciklopediju višestruko iskoristivom.

Video materijal pregledajte i pogledajte na British Movietone kanalu i kanalu Associated Press-a.

 

Hrvoje Felbar // Privrednik.net

 

Share