Obilježeno 700 godina manastira Krupa

Share

U Manastiru Krupa kod Obrovca danas je služena Sveta arhijerejska liturgija i izveden kulturno-umjetnički program povodom 700 godina ove srpske svetinje, koja pripada Eparhiji dalmatinskoj.

Liturgiju je predvodio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije uz sasluženje vladika Srpske pravoslavne crkve.

Prisutnim vjernicima obratio se Njegovo preosveštenstvo episkop dalmatinski Fotije koji je poručio da srpski narod mora poštovati svoje svetinje i manastire.

„Braćo i sestre, velika je duhovna radost biti danas ovdje. Moramo biti zajedno i pokazati da smo narod pravoslavni, hrišćanski i Božiji“, rekao je episkop Fotije.

Predsjednik Saveza Srba u regionu Miodrag Linta ocijenio je da sedam vijekova Manastira Krupa govori o gotovo milenijumskom postojanju Srba u Hrvatskoj.

„Ovaj manastir svjedoči o snazi, otpornosti i želji da srpski narod u teškim vremenima opstane na ovim područjima. Moramo čuvati našu tradiciju, vjeru i kulturu“, rekao je Linta.
On je naglasio da mora biti stvorena ekonomska perspektiva za opstanak Srba u Hrvatskoj.

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac rekao je Srni da je sedam vijekova Manastira Krupa istorijska potvrda vjekovnog života Srba u Dalmaciji i Hrvatskoj.
„Na današnji dan tradicionalno se ovdje okupljaju Srbi sa ovih područja, ali i iz Srbije, Republike Srpske i zemalja EU. Ovaj manastir je vrelo koje ljude okuplja, privlači i ima snagu koja se mora sa pažnjom čuvati“, naglasio je Pupovac.

On smatra da je neophodno učiniti sve da bi život Srba u Hrvatskoj bio bolji.

Liturgiji je prisustvovala ambasador Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić, veliki broj vjernika iz Hrvatske, Republike Srpske, Srbije i evropskih zemalja.

U Manastiru Krupa sinoć je služeno večernje bogosluženje, a jubilej ove svetinje obilježava se na pravoslavni praznik Velika Gospojina.

Manastir Krupa sagradio je kralj Milutin početkom 13. vijeka, a posvećen je Uspenju Presvete Bogorodice i dijeli sudbinu srpskog naroda u Hrvatskoj.

 

Izvor: SRNA

Share