Odlučno – možda

Share

Poznati austrijski kompozitor Franz Lehar, čije su se operete ne tako davno izvodile na jugoslavenskim kazališnim pozornicama, između ostalih je komponirao i operetu Zemlja smješka čija se radnja odvija u Kini. Pa prema tome, ako usporedimo Kinu i „lijepu našu“, onda je Kina zemlja smješka, a Hrvatska smiješna zemlja. Da nam ne bude dosadno ovdje svakodnevno imamo neku zabavu koju nam priređuju naši „vrli“ političari. Ta zabava traje od dolaska Franje Tuđmana na čelo HDZ-a i tadašnje SR Hrvatske, pa je narod već oguglao na razne dogodovštine, koje su više tragične nego smiješne.

Zadnju nam je priredio trenutni premijer Andrej Plenković koji je do nedavno djelovao „odlučno – možda“, sve do glasanja o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću kada su trojica ministara iz redova Mosta glasali protiv. Nakon što su ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić, ministar pravosuđa Ante Šprlje i ministar energetike i okoliša Slaven Dobrović digli ruke u znak nepovjerenja Mariću, trenutni premijer se bez ikakve geste na licu, okrenuo tajnici Vlade i rekao joj da odmah napiše razrješenje za tu trojicu ministara i nastavio sjednicu Vlade kao da se ništa nije dogodilo. Jedan dio „stoke sitnog zuba“, kako je „neumrli nam predsjednik“ nazivao stanovništvo Hrvatske, bio je oduševljen tom gestom, a drugi još negoduje. Kakvo će finale biti još je neizvjesno. Da li će pasti Vlada ili ne – vidjet ćemo i preživjeti i to. Neki novinari su odmah Plenkovićevu odlučnost koju je pokazao tom odlukom usporedili sa Sanaderovom. Međutim, neusporedivo je to. Samo nekoliko dana ranije kada su od njega tražili da sa zgrade nekadašnje upravne zgrade koncentracionog logora u Jasenovcu skine tablu u spomen pogibije nekoliko pripadnika HOS-a s ustaškim pozdravom „Za dom spremni“, trenutni premijer je rekao odlučno – možda. Zbog njegovog kolebanja su ove godine organizirane tri kolone kojom se komemorirao proboj logoraša iz Jasenovca. Plenković je „odlučno“ osnovao povjerenstvo koje u roku od godine dana treba donijeti odluku da li je ustaški pozdrav protuzakonit ili protivustavan iako uzvikivanje tog pokliča već sada podliježe Zakonu o prekršajima. Da trenutni premijer ima imalo odlučnosti, takve table, jer ova u Jasenovcu nije jedina, skinuo bi jednim svojim potpisom. Prema tome skinuo bi i ljagu s države za koju sve više u svijetu i kod kuće govore da veliča ustaštvo i fašizam. U jednome je u pravu – kada tvrdi da se prijašnje vlade nisu izjašnjavale o grbu HOS-a u kojem je ustaški pozdrav. Ali, činjenica je da je HOS (hrvatski oslobodilački pokret) bio i ostao paravojna organizacija, oko čije zabrane je nešto petljao Franjo Tuđman, međutim, oni se i danas svrstavaju u tzv. branitelje „lijepe naše“ i svojim ponašanjem, odijevanjem u crno i izvikivanjem i veličanjem ustaškog pokreta samo bacaju ljagu ne samo na poštene branitelje već, na sve stanovnike Hrvatske i države, koju nerijetko u inozemstvu zovu ustaškom državom. Ili, posljednjom zemljom članicom Evropske unije koja veliča fašizam i ustaštvo, a antifašizam koji stoji u preambuli hrvatskog Ustava kao temelja državnosti, marginalizira i omalovažava proglašavajući partizane, maltene ratnim zločincima.

Takva politika prema tzv. NDH i ustašama „i bi i ne bi“ vodi se od prvih dana vladavine Franje Tuđmana, zatim jedno vrijeme kada je bio na vlasti SDP malo jenjava, međutim, posljednjih godina eskalira do vrlo zabrinjavajućeg stanja. Prije dvije godine u vrijeme vladavine SDP-a tzv. branitelji su podigli šator ispred Ministarstva branitelja u kome su se jeli pečeni janjci i prasci, pilo rujno vino i uzvikivalo „za dom spremni“, postavljalo plinske boce po sredini Savske ceste i priječo promet. Takvo stanje stanovnici Zagreba zbog nečinjenja Vlade i nepoštivanja zakona trpili su godinu dana sve dok na vlast nije došao HDZ. Prema tome, vrlo je izvjesno tko su bili mentori „šatoraša“.

Za vrijeme prethodne kratkotrajne vladavine HDZ-a i Mosta, nekoliko hiljada divljaka stupalo je Savskom cestom okićeno ustaškim zastavama i uzvikujući ustaški pozdrav demonstrirajući protiv Vijeća – Agencije za elektroničke medije, tražeći smjenu predsjednice Mirjane Rakić proglašavajući je četnikušom. Tadašnji i netom smijenjeni ministar policije Vlaho Orepić pravdao je nečinjenje policije time da je bilo previše protestanata, pa policija nije mogla intervenirati. I nikom ništa, bilo pa prošlo.

HDZ i trenutna vlada prijeti da će „povjerenstvo“ donijeti odluku kojom se antifašistički simbol, crvena zvijezda petokraka izjednačava s ustaškim simbolima i zabranjuje njena upotreba i isticanje, a da u Zagrebu ne smije postojati trg koji nosi ime Josipa Broza Tita. Ustaše se u crnim uniformama postrojavaju na glavnom zagrebačkom Trgu Bana Jelačića, a policija umjesto da ih hapsi i rastjera – čuva ih od gnjevnih prolaznika.

Odlučnim – možda vlasti RH postavljaju se „degeneenergično“ prama fašizmu i ustaštvu, ali se čude kada Hrvatsku proglašavaju posljednjim utočištem fašista u Evropi. Sve to doživljavamo od predsjednika Vlade za kojeg se vjerovalo da će unijeti promjene na bolje u HDZ, stranku koja od prvog dana bi i ne bi zauzela energični stav protiv ustaštva. Koja je uvela kunu kao platežno sredstvo, kunu koja je korištena jedino u četiri godine sramote za Hrvatsku i sve poštene Hrvate tzv. NDH. Prema tome, ukoliko se prošetate preko glavnog zagrebačkog trga u ustaškoj uniformi, bit ćete možda popljuvani od nekolicine prolaznika, ali ako bi ne daj Bože obukli partizansku uniformu – bili biste odmah privedeni u prvu policijsku stanicu.

 

* Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije P-portal portala.

Share