Pjesničko veče s Enesom Kiševićem

Share

U petak 6. marta u prepunom Privrednikovom domu održano je pjesničko veče s Enesom Kiševićem.

U okviru programa tjednih druženja „Petkom u pet“ Privrednik je ugostio velikog pjesnika i dramskog umjetnika Enesa Kiševića. Mladi glazbenik i aktivist Privrednika Nikola Pavlović otvorio je druženje najpoznatijim hitovima yu-rocka 80-tih godina prošlog stoljeća.

Okupljeni su već uživali u sjajnoj atmosferi kada im se obratio i sam pjesnik.

„Riječi su nevidljivi svijet, one su prevrtljive, ponekad opasne, ali ih se ne treba bojati“ započeo je Enes Kišević i kroz nekoliko stihova svoje „Pjesme o bitku“ uveo nas u magični lirski svijet kojega je stvorio.

„Kada umremo, sve što smo bili nestaje, a ostaje ono iskonsko, bitno, što nas čini ljudima – dah“ nastavlja Kišević. O svojoj potrebi da se izjasni riječima govori kao o potrebi za kruhom.

„Rođen sam na Uni, djetinstvo sam proveo na Sani, a sada živim na Savi“ rekao je ističući važnost vode u svom životu i pjesničkom opusu.

Svoje kazivanje pjesama različite tematike Kišević je upotpunio različitim anegdotama o susretima sa svojim glumačkim kolegama i prijateljima.

Uz Kiševića je nastupila i mlada kantautorica i pjesnikinja Lea Šprajc koja je izvela nekoliko autorskih numera, ali i starih međimurskih pjesama.

U publici, koja se dva sata odlično zabavljala, bili su i Kiševićeve kolege i prijatelji iz svijeta pjesništva, viđeniji Srbi, ali i predstavnici diplomatskog kora.

Kišević je osnovnu školu i gimnaziju završio u Ključu. Diplomirao je 1971. na Akademiji kazališne i filmske umjetnosti u Zagrebu. Svoju glumačku karijeru započeo je u Narodnom pozorištu Bosanske krajine u Banja Luci, a igrao je u više kazališnih, filmskih i televizijskih drama. Dobitnik je značajnih književnih nagrada. Kiševićeve pjesme prevedene su na više od 20 svjetskih jezika. Autor je dvadesetak knjiga poezije.

 

 

Share