Počelo snimanje serije „Nemanjići – rađanje kraljevine“

Share

Igrana serija o dinastiji Nemanjić, u režiji Marka Marinkovića i prema scenariju Gordana Mihića, najveći je dosadašnji projekat RTS-a. Jedna od 220 lokacija na kojima će nastajati scene iz velike srpske istorije je Lipovačka šuma, a set koji smo imali priliku da posetimo može da se meri sa setovima najboljih svetskih serija.

Odgovorni urednik dramskog i serijskog programa RTS-a Marko Novaković, reditelj dela Marko Marinković, glumci Vojin Ćetković, Nada Šargin i Milena Pavlović Čučilović samo su neki od članova brojne ekipe koja vredno radi i snima već dve sedmice.
Novaković je istakao da je ovo verovatno najveća i najobimnija igrana TV serija koju Radio-televizija Srbije radi u svojoj istoriji. „Pre malo više od godinu i po dana smo ušli u pripremu za javni anonimni konkurs za scenario koji je imao radni naslov Krunisanje Stefana Prvovenčanog – prva nemanjićka kraljevina, da bi danas nosila naziv Nemanjići – rađanje kraljevine. Konkurs je bio anoniman da bi svi pisci imali podjednake šanse da upravo njihov tekst bude i realizovan.“

Mihić „uhvatio duh srednjeg veka“
Marko Popović, jedan od istoričara angažovanih da doprinesu autentičnosti istorijskih činjenica, naveo je da je Gordan Mihić uhvatio duh tog vremena i da je scenario „istorijski pročišćen“.

„Za to rano razdoblje srpske istorije ne raspolažemo sa mnogo dokumenata. Međutim, sa onime što imamo i što znamo, još ranije je sklopljena slika srednjovekovne srpske države. Naravno, postoje određene dileme oko nekih događaja i detalja koji se neće na naučnoj bazi razrešiti u jednoj televizijskoj seriji. Sama ceremonija krunisanja nije opisana, ali ta scena će biti maksimalno autentična – ukoliko se o autentičnosti može govoriti, kada je reč o tako ranoj epohi.“

„Ovaj datum i 800. godišnjica od rađanja prve kraljevine Srbije, u našim profesionalnim životima, jedinstvena je prilika kada ćemo moći ovakvom serijom to i da obeležimo. Nije slučajno da je na javnom anonimnom konkursu upravo Gordan Mihić bio taj čije je ime pročitano kada je otvorena šifra sa njegovom kovertom. Mihić je utkan u kinematografiju i televiziju ove zemlje“, dodao je odgovorni urednik dramskog i serijskog programa RTS-a.

Reditelj Marko Marinković otkriva da serija jeste velika, ali i da su uslovi vrhunski za našu produkcionu situaciju.

„RTS je omogućio celom autorskom timu da kroz dužu pripremu – pošto radimo od maja prošle godine – sagledamo i kroz analizu dođemo do pravih rešenja. Scenaristika Gordana Mihića je zaista bila zahtevna. On je naš vrhunski pisac i zanatlija, a ipak nam je produkciono visoko postavio lestvicu kvaliteta i to je ono sa čime smo se borili i šta smo pripremali. Uspešno savlađujemo i velike akcione scene koje su uporedive sa velikim produkcijama. Lipovačka šuma, gde snimamo, u seriji je grad i selo Stefana Nemanje, a selićemo se i u Sirogojno. Radićemo do polovine avgusta“, objasnio je Marinković.
Reditelj dodaje da čovek koji vodi projekat, a nevidljiv je medijima, Miško Stevanović, nosi teret izvršnog producenta koji upotpunjuje sve setove na kojima će se snimati.

Srž serije je u opraštanju
Reditelj Marko Marinković kaže da je srž serije u opraštanju – Stefan i Vukan, dva rođena brata, čije likove tumače Vojin Ćetković i Nebojša Glogovac, imali su tragičan trenutak da zarate oko vlasti, ali su bili dovoljno jaki da oproste jedan drugome.

„Faza serije obuhvaćena u Lipovačkoj šumi je vladavina velikog župana Stefana Nemanje. Rekonstruisali smo deo njegovog sela gde je živeo i odakle je vladao, sve do odlaska u Hilandar“, dodaje Marinković.

 

Vojin Ćetković, u glavnoj ulozi kao Stefan Prvovenčani, otkriva da su maske tog vremena, u kojima smo zatekli glumce, autentične i da ne pokušavaju da ih ulepšaju.

„Mnogi će nam suditi da li je ili nije prvi srpski kralj, zašto ima ovakve zube, zašto su mu ovakve šake, kostim… Jednostavno, nismo ništa ulepšavali. Ne želimo da sudimo istoriji niti nekim likovima. Prosto radimo po scenariju i verujemo tom delu autorske ekipe koja je zadužena za ličnosti i događaje. Pokušavamo da odbranimo naše likove, a ne da im sudimo. A i oni su ljudi. Gordan Mihić je uradio veliku stvar što se jezika tiče. Postoje arhaične reči ali i savremeni ritam u rečenici, pa mislim da će biti vrlo pristupačna za gledanje.“

Ćetković ističe da je akcenat serije na dramaturški zanimljivim momentima.

„Okolnosti, koje su istorijske, same po sebi su veoma dramske. Ne znam ni sam broj ratova koje su Nemanjići vodili. Videćete kako su se borili da sačuvaju deo naše teritorije i da Srbija postane kraljevina. Pojavljuju se i ljubavne veze, borba za prevlast, uništavanje sebi najbližeg…“

U seriji igra 218 glumaca i 2.700 statista
Nemanjići – rađanje kraljevine govori o istorijskim turbulencijama u vezi sa srpskom državom krajem 12. i početkom 13. veka, u vreme koje je prethodilo ustoličenju dinastije Nemanjića.

U seriji će igrati 218 glumaca i biće angažovano 2.700 statista. Stefana Prvovenčanog tumači Vojin Ćetković, ulogu Stefana Nemanje igra Mladen Nelević, a uloga Svetog Save poverena je Draganu Mićanoviću, Vukana Nemanjića igra Nebojša Glogovac, dok će se u ostalim ulogama pojaviti Sloboda Mićalović, Nada Šargin, Goran Sultanović, Miodrag Miki Krstović.

„Danas smo snimali Stefana Prvovenčanog nakon borbe sa bratom, koji luta šumom, kada ga pronalaze i spasavaju dva izmišljena lika. Sa Nebojšom Glogovcem, koji igra mog brata Vukana, mnogo sam glumio u prošlosti i zadovoljstvo je sa njime raditi. Ne znam koji deo scenarija mi je najzanimljiviji. Uvek kada prvi put pročitam scenario, zapišem sebi najzanimljiviji deo. Iako sam snimao sutradan ujutru, uveče sam ga pročitao u dahu i prosto ne znam šta bih izdvojio“, kaže Ćetković.

Glumica Nada Šargin kaže da u istoriji ima malo informacija o ženama u vreme Nemanjića, ali da su one bile velika podrška, pogotovo ako su njihovi muškarci imali obavezu prema državi i narodu: „Žene su bile mnogo jake, svašta im se dešavalo, za tako nešto je trebalo imati mnogo stabilnosti u sebi. Tako je i moj lik napisan. Raška je podrška, stabilnost, ljubav, jednostavno žena.“
Predviđeno je da snimanje serije traje četiri meseca, a početak emitovanja planiran je za sam kraj 2017. godine, u kojoj se obeležava 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog.

 

Izvor: RTS, autor: Sofija Nikić

Share