Predstavljanje knjige „Kritički vodič kroz srpski film, 2000-2017“

Share
Srpsko privredno društvo Privrednik poziva vas na predstavljanje knjige
„Kritički vodič kroz srpski film, 2000-2017“

autora Đorđa Bajića, Zorana Jankovića i Ivana Velisavljevića.

U petak, 25. maja u 19 sati u Privrednikovom domu, Preradovićeva 18, Zagreb.

Na promociji će govoriti: Zoran Janković, Ivan Velisavljević i Đorđe Bajić, autori, Nenad Polimac, filmski kritičar i recenzent knjige.

Ova jedinstvena knjiga, objavljena u izdanju Filmskog centra Srbije, sadrži kritičke tekstove o svim srpskim dugometražnim igranim filmovima prikazanim u redovnoj bioskopskoj distribuciji ili na festivalima u periodu od 2000. do 2017. godine.

Ovo kapitalno izdanje trojice predanih i istrajnih srpskih kritičara mlađe generacije i ljubitelja srpskog i jugoslovenskog filma temelji se, između ostalog, i na njihovom dugogodišnjem kritičarskom iskustvu u štampanim i elektronskim medijima i što su se u svom radu specijalizovali upravo za srpski film.

Kritički vodič sadrži i dodatak u kome se nalaze tekstovi o dugometražnim dokumentarnim filmovima, manjinskim koprodukcijama i nezavisnim, off-filmovima. Knjiga ima i rečnik manje poznatih termina, kao i obiman indeks za koji se postarao urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije Miroljub Stojanović.

Svi tekstovi u knjizi bogato su ilustrovani posterima i fotografijama iz filmova, koje je sakupila i pripremila Maja Medić. Borut Vild, jedan od vodećih beogradskih grafičkih dizajnera, pobrinuo se za dizajn i prelom knjige, dok je recenzent i pisac pogovora Nenad Polimac, poznat i ugledan regionalni filmski kritičar.

„Kada se ovaj filmski mozaik do kraja sklopi, postaje jasnije kakve je sve faze naša kinematografija zajedno sa svojim autorima prolazila u ovom periodu. Ova knjiga nije samo skup kritika – ona je svedočanstvo jednog vremena i presek naših (filmskih) mogućnosti i postignuća. Ali pre svega navedenog, Kritički vodič kroz srpski film trebalo bi da nam ukaže na to šta zapravo jeste, ili bar čemu teži, srpski film u ovom veku“ napisao je Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije u predgovoru knjige.

 

Nenad Polimac, filmski kritičar i recenzent Kritičkog vodiča kroz srpski film naveo je u pogovoru ove knjige da ona na najbolji mogući način pristupa novom dobu srpske kinematografije, obrađujući film po film, nudeći uz obilje podataka i vrlo relevantne kritičarske stavove.

„Sva trojica autora – Đorđe Bajić, Zoran Janković i Ivan Velisavljević – odlično poznaju svetski film i njegove trendove te srpski film neprestano dovode s njim u vezu. Ništa tu nije nategnuto, sve je vrlo suvislo obrazloženo, i to je najveća vrednost njihove knjige. Fascinira kako su se uspeli odmereno i analitički postaviti ne samo prema bioskopskim hitovima kao što su Sveti Georgije ubiva aždahu i serijal Montevideo, nego i prema ponekad vrlo teško prohodnim microvawe ostvarenjima. Verovatno nema šanse da ovaj vodič pročitate u jednom dahu, previše je tu filmova i stilskih pravaca, ali prelistavaćete ga sigurno godinama.“

 

Share