Predstavljen projekt Potpore vijećima nacionalnih manjina na lokalnom nivou

Share

Osiguranje preduvjeta za aktivnu participaciju Vijeća nacionalnih manjina u praćenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina glavni je cilj projekta „Potpora Vijećima nacionalnih manjina na lokalnoj razini“, koji je u četvrtak svečano predstavljen u predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj.

Lidija Japec_voditeljica projekta„Želimo pružiti podršku Vijećima, izabranim članovima Vijeća i predstavnicima nacionalnih manjina na lokalnoj razini i to u vidu provedenog istraživanja i analize u kojoj će se utvrditi njihove potrebe, ali i prepreke“, rekla je voditeljica projektnog tima Lidija Japec.

Na kraju projekta, najavila je, objavit će se detaljna analiza na temelju koje će se napraviti serija edukacija za članove Vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u pet regionalnih centara – Zagrebu, Rijeci, Bjelovaru, Osijeku i Zadru.

„Također će biti načinjena i web platforma koja će služiti Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, kako bi mogli bolje pratiti provedbu Ustavnog zakona, a svi članovi Vijeća i predstavnici će imati pristup toj platformi kao mjestu za razmjenu iskustava“, pojasnila je Japec.

Konačni rezultat projekta, istaknula je, trebao bi biti sveobuhvatni praktični proručnik za članove Vijeća i predstavnike, kako bi njihov rad bio učinkovitiji.

Projekt, koji financira EU preko programa IPA 2012 i hrvatska Vlada, započeo je u veljači ove godine i trajat će 18 mjeseci.

predsjednik savjeta nacionalnih manjina_Aleksandar Tolnauer„Još uvijek lokalna i regionalna samouprava ne participiraju dovoljno u stvaranju uvjeta za djelovanje predstavnika i Vijeća nacionalnih manjina“, upozorio je predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer.

Mišljenja je i kako u multikulturalnom društvu, kao što je hrvatsko, participacija pripadnika manjina u odlučivanju predstavlja dodatni kriterij ostvarenja vladavine prava.

Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Branko Sočanac ocijenio je kako pojedine jedinice lokalne samouprave oklijevaju pri provedbi nekih zakonskih odredbi, no i dodao kako također postoje i izvanredno dobri primjeri u praksi.

Podsjetio je kako podaci o utrošku proračunskih sredstava za provođenje Ustavnog zakona za 2014. pokazuju da je u tu svrhu utrošeno 144 milijuna kuna, što je 16 milijuna više nego godinu ranije.

Share