Preletačević u Hrvatskom saboru

Share

Neki dan sretoh čuvenog filmskog režisera Veljka Bulajića. Baš u mom susjedstvu ima iznajmljen stan u kojem montira novi film. Nije mi htio reći radnju, da je ja slučajno ne bih prenio vama, ali sjetio sam se njegovog velikog filma Bitka na Neretvi, koji me asocirao na naše nedavne lokalne izbore. Naime, nekoliko stotina kilometara nizvodno na Neretvi je održana druga bitka. Vrhovni komandant, ne drug Tito, već gospodin Plenković, izdao je naredbu: „Noćas mora Metković pasti!“ Njegovi podanici ostvariše mu želju i u tijesnoj političkoj bitci Metković je osvojio HDZ, a usput, Most je srušen. Scenarij kao da je po njemu režirao Bulajić.

Hrvatski politički krimić još traje! Za vrijeme nesanice, donedavni predsjednik HNS-a došao je na „genijalnu“ ideju. Koalirati s HDZ-om, uzeti četiri mjesta u Vladi i na taj način HDZ-u dati većinu. Čak je od Plenkovića dobio obećanje na će smijeniti Barišića i riješiti obrazovanje u Hrvata i donijeti novu kurikularnu reformu. Međutim, što se njemu snilo, drugima nije bilo milo. Prvo je predsjednik SDP-a rekao da je to neprihvatljivo, jer je HNS preko koalicije s njima dospio u Sabor, a da su išli samostalno, crvene saborske fotelje mogli bi gledati samo na Saborskoj televiziji. Naravno, Vrdoljakovi pusti snovi dva dana pred izbore za gradonačelnika Zagreba naštetili su i popularnosti Bandićevoj protukandidatkinji Anki Mrak Taritaš, tako da je, iako tijesno, Bandić osvojio svoj šesti gradonačelnički mandat. Sve do utorka navečer bilo je vrlo izgledno da će svoje snove Vrdoljak ostvariti, međutim, to popodne održano je Predsjedništvo HNS-a koje je na sedmosatnoj sjednici umalo prihvatilo Koaliciju s HDZ-om, dok se za riječ nije javila Vesna Pusić. Tada je krenulo prepucavanje, koje je skoro dovelo do raspada stranke. Konačni zaključak je – Vrdoljak daje ostavku na sve stranačke dužnosti i nema koalicije s HDZ-om. Zbog navodne „brige“ za HNS-om, „jer to je moje dijete“ kako reče Vrdoljak, povlači se i iz Sabora, pa svoj mandat daje na raspolaganje stranci koju su osnovali Savka Dapčević Kučar i Mika Tripalo.

Ipak, to nije bilo zadnje. Nakon što se činilo da je sve riješeno, dolazi do kopernikanskog obrata. Središnji odbor HNS-a, ne obazirući na odluku Predsjedništva, donio je većinom glasova suprotnu odluku i na taj način pokopao stranku koja je ionako već bila na umoru, umjetno disanje davao joj je tek SDP. Naime, ide se u koaliciju s HDZ-om. Sada je prekršen koalicioni ugovor, koji je potpisan i u kojem stoji da nitko neće koalirati si HDZ-om. Ali u Hrvatskoj potpis i sporazum veže samo do onda kada se nekome prohtije da pogazi svoju riječ. HNS vodi pregovore s Vladom i dogovara mjesto potpredsjednika i 2 ministarske fotelje.

Taj dogovor dovodi do raspada stranke. Ispred stranačkih prostorija u ulici kneza Mislava gore svijeće koje su upalili bivši članovi na odru nekada velike stranke, a čuveni grafički dizajner Boris Ljubičić koji je dizajnirao stranačku zastavu i logo i poklonio ih osnivačici HNS-a Savki Dapčević Kučar, zaprijetio je da će ukoliko stranka ode u koaliciju s HDZ-om, zabraniti korištenje zastave i loga.

Iako se činilo da crveno i crno ne idu zajedno, u petak navečer Sabor je izglasao novu Vladu u kojoj više ne sjedi Pavo Barišić, a njegovo mjesto je zauzela profesorica Blaženka Divjak, bivša prorektorica Zagrebačkog sveučilišta koja je odmah obećala da joj je kulikularna reforma prioritet i da će je provesti umjesto „klerikularne“ reforme za koju se zalagao smijenjeni Pavo Barišić.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, što je najsmješnije, i ne daje veliku sigurnost. Bivši varaždinski župan Pavao Štromar, poražen na nedavnim izborima, poznat je po tome da je u svom mandatu u Varaždinu uspio instalirati samo jajomat!? Očito je da bi postao ministar nije ti potrebno nikakvo iskustvo, već samo dobra volja, veza i želja za uhljebljenjem. Dakle, radi se o političkoj veletrgovini kakva se do sada nije vidjela u Hrvatskom Saboru. Međutim još uvijek je upitno kršenje koalicionog sporazuma, jer zbog istog kršenja HDZ je kažnjen velikom novčanom kaznom. Ukoliko i stranka koja se još zove HNS zbog kršenja potpisanog ugovora bude kažnjena, pitanje od kuda će smoči para da plati kaznu, jer kako se čini u stranci će ostati manje ljudi no što čini saborsku većinu.

U dok se u Hrvatskoj lome koplja i bori za fotelje,  Zapadni Balkan (naziv koji našoj predsjednici nije primjeren) „vrije“. Ekspres lonac prestao je pištati u Makedoniji, koja je nakon nekoliko mjeseci i opstruiranja VMRO-a konačno dobila Vladu. Bosna i Hercegovina još ključa, i da nema stranih sila koje glume pandura, lonac bi mogao eksplodirati.

Na kraju će se pokazati da se džabe ginulo, da je građanski rat na ovim prostorima bio nepotreban, jer će velike sile i Evropska unija ujediniti bivše jugoslavenske republike u svojoj Uniji u jedno novo zajedništvo, koje su nacionalisti svih boja i naroda pokušali zavaditi i razjediniti. Naravno, latentni Balkanski rat još traje, ali usijane glave će se ohladiti, ako ne milom, onda svakako silom.

 

 

* Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije P-portal portala.

Share