Prvi autorski udžbenici za srpski jezik za srednje škole

Share

Srpski kulturni centar Vukovar je u sredu, 22. novembra, u okviru programa „SKC sredom“ organizovao tribinu Srpske škole – srpski identitet, na kojoj su promovisani prvi autorski udžbenici za srpski jezik i književnost za gimnazije i srednje stručne škole. Udžbenici su namenjeni đacima koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu i u potpunosti su usklađeni sa nastavnim planom i programom Republike Hrvatske. Srednjoškolci su do sada srpski jezik učili iz udžbenika koji su pisani i štampani u Republici Srbiji ali koji sadržajno nisu bili prilagođeni đacima koji se obrazuju po modelu A u Hrvatskoj.

Udžbenike čini čitanka, radna sveska i gramatika koju će koristiti učenici od prvog do četvrtog razreda srednjih škola, ukupno 12 knjiga koje su izašle u izdanju izdavačke kuće „Prosvjeta“ iz Zagreba, a čije je štampanje finansiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, dok je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu doniralo učenicima čitanke.

Autorke udžbenika su predsednica Odbora za obrazovanje Zajedničkog veća opština Milica Stojanović i profesorica srpskog jezika u Gimnaziji Vukovar Ljiljana Bajac-Nikolić, dok se kao recenzenti potpisuju savetnica-nadzornica za srpski jezik pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja Jadranka Radošević i profesorica srpskog jezika u srednjoj Ekonomskoj školi Vukovar Slađana Milješić.

– Naše škole iako nisu registrovane imaju kvalitetan nastavni kadar, tako da naši đaci završavaju fakultete sa uspehom, podjednako i u Osijeku, Novom Sadu, Beogradu ili Rijeci. Na fakultetima u Osijeku imamo pet doktora nauka koji su ujedno i profesori na tim fakultetima – rekla je Milica Stojanović.

Ona je u periodu od 2008. do 2012. godine zajedno sa Snežanom Šević pisala udžbenike za srpski jezik (čitanku, bukvar, gramatiku i radnu svesku), za učenike od prvog do osmog razreda osnovnih škola. Od 2014. godine, zajedno sa Ljiljanom Bajac-Nikolić radila je na udžbenicima za gimnazije i srednje stručne škole. Kako kaže, bio je to veliki izazov, posao u koji je uloženo puno truda, rada i znanja.

Prema rečima Ljiljane Bajac-Nikolić, puno prostora u udžbenicima je posvećeno nacionalnoj istoriji, nauci, kulturi i običajima.

– U čitankama je velika pažnja posvećena srpskim manastirima i piscima, a posebno srpskim književnicima iz Hrvatske ili onima koji su povezani s Hrvatskom: Zaharije Orfelin, Savo Mrkalj, Josif Milovuk, Branko Radičević, Vuk Karadžić, Jaša Ignjatović, zatim Vladan Desnica, Petar Preradović, Simo Matavulj,… Učenici će takođe imati priliku da uče o piscima, pesnicima i delima iz vremena NOB-a.

U knjigama iz gramatike nastojali smo da pojednostavimo gradivo da đaci zavole gramatiku. Cilj je da učenici iz srednjih škola izađu pismeni – istaknula je Nikolić.

Da su ovi udžbenici kvalitetniji od prethodnih zaključila je savetnica-nadzornica za srpski jezik pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja Jadranka Radošević.

– U prethodnim udžbenicima iz Srbije koji su bili prilagođeni njihovima nastavnim planovima i programima, bilo je dosta zastarelog gradiva. Novi udžbenici su obogaćeni novim i kvalitetnijim sadržajima. Građa za knjige je uzeta iz relevantnih izvora, uređena prema nastavnom planu i programu Republike Hrvatske i u celini poštuje propisani raspored gradiva – kazala je Radošević.

Na tribini Srpske škole – srpski identitet, govorila je i član komisije za stručnu procenu udžbenika za srpski jezik Slađana Milješić.

– Ovi udžbenici ispunjavaju metodičke, pedagoške, naučne, jezičke, likovno-grafičke i sve druge zahteve i standarde. Udžbenici su savremeni i zanimljivi. Čitanke doprinose razvoju opšte kulture učenika, a radne sveske su vrlo značajne zbog pripreme naših učenika za državnu maturu – konstatovala je Milješić.

Nove udžbenike je pohvalio i predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić, koji smatra da su ovo kapitalna izdanja. On je u svom obraćanju između ostalog poručio da Srbi neće odustati od registracije manjinskih srpskih škola i da po tom pitanju nema cene, dogovora i kompromisa, te da će Zajedničko veće opština nastaviti štititi prosvetnu autonomiju na ovim prostorima.

Jeremić je najavio da će novi udžbenici biti podeljeni svim srednjoškolcima koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, već u ponedeljak, 27. novembra, a da će stari udžbenici biti povučeni iz nastave.

 

Fotografije: Srpski kulturni centar Vukovar

Share