Sedma generacija Političke akademije

Share

Predavanjima održanima 17. i 18. marta u termama Jezerčica kod Stubičkih Toplica počela je s radom nova, sedma generacija polaznika Političke akademije Srpskog narodnog vijeća.

Polaznicima je prva predavanja održao sveučilišni profesor Dejan Jović koji je govorio o aktualnom trenutku pravno-političkog položaja Srba, o izazovima i pozicioniranju Srba u Hrvatskoj i regiji. Njegov kolega Siniša Tatalović predavao je o historijskom i suvremenom utemeljenju prava Srba u Hrvatskoj, dok je narednog dana o zastupanju interesa Srba u Hrvatskoj govorio sveučilišni profesor i saborski zastupnik Milorad Pupovac. Voditelj akademije Branko Jurišić bio je vrlo zadovoljan zainteresiranošću polaznika i njihovim učešćem u radu.

– Ovu generaciju čine studenti i oni koji su završili fakultete od elektrotehnike do menadžmenta, rođeni 1980-ih i 1990-ih. Dolaze iz brojnih sredina, od Belog Manastira i Dalja do Zagreba, pri čemu su neki od njih članovi pododbora ‘Prosvjete’ i drugih manjinskih institucija. Predložila su ih manjinska vijeća, lokalne zajednice i Zajedničko veće opština – rekao je Jurišić, ističući da se polaznici prije akademije nisu poznavali, ali su se tokom prvog dana zbližili i profunkcionirali kao grupa.

– Osim toga, očekivanja su da se svršeni polaznici, kao i u prošlim generacijama još više uključe u aktivnosti srpske zajednice – rekao je Jurišić.

Za polaznike ove generacije predviđeno je šest modula predavanja, a naredni će biti u aprilu. Krajem godine bit će uobičajeno održan zajednički modul na kome će početnici zajedno s polaznicima starijih generacija dati svoja viđenja aktualne situacije i drugih tema vezanih uz Srbe u Hrvatskoj, pogotovo mlađe generacije.

 

Izvor: Novosti, autor: N.J.

Share