Spoj umetnosti i dobročinstva

Share

U nizu aktivnosti koje Srpsko privredno društvo Privrednik sprovodi s ciljem prikupljanja sredstava za svoja dva fonda za stipendiranje učenika i studenata, u sredu, 1. marta u prostorima Privrednikovog doma u Zagrebu održana je još jedna hvalevredna akcija. Humanitarna izložba i aukcija slika okupila je brojne posetioce i ljubitelje umetnosti koji su se nadmetali za 19 umetničkih dela vrhunskih slikara. Sav prihod, a prikupljeno je gotovo 40 hiljada kuna, što prodajom slika, što donacijama, odlazi u Fond „Ivana Vujnović“ za stipendiranje odličnih studenata.

Srpsko privredno društvo Privrednik utemeljilo je ovaj fond 2010. godine kako bi se tim putem stipendirali studenti koji pokazuju izvrsnost na studijima, a pored toga govore najmanje jedan strani jezik i uključeni su u aktivnosti izvan studija. Fond je osnovan na inicijativu donatorke Nevenke Ljubić, a utemeljen je kao spomen na Ivanu Vujnović, koja je imala samo 16 godina kada je 1995. zauvek prestao njen premladi život. Tek je završila drugi razred zagrebačke 18. gimnazije na francuskom jeziku, bila je izvrsna učenica, izuzetna u svakom pogledu. Govorila je, pored francuskog, engleski i nemački jezik. Svirala je klavir. Sećanje na nju i dalje živi, a putem donatora ovog fonda Ivana neprestano pomaže u ostvarivanju snova i ambicija mnogih mladih i talentovanih devojaka i mladića.

Upravo zahvaljujući Ivaninoj majci Nevenki Ljubić, realizovana je ova poslednja humanitarna Privrednikova akcija. Ona je uz pomoć prijatelja i saradnika uspela da motiviše značajan broj ljubitelja likovne umetnosti i poštovalaca Privrednikovog humanitarnog rada i okupi ih u ugodnoj atmosferi kluba Privrednikov dom. Svečanoj aukciji posebno su doprineli bivši Privrednikovi stipendisti, koji su se tokom stipendiranja iz Fonda „Vladimir Matijević“ istaknuli svojim izvanrednim rezultatima, a onda postajali stipendisti upravo Fonda „Ivana Vujnović“. Tako su se okupljenima obratili sada lekar Dragan Janković, stomatologinja Dragana Bijelić, a putem skajpa su se javili i inženjer elektrotehnike Dario Pavlović iz Kanade i Nemanja Aleksić iz Nemačke. Svojim primerima uspešnih, školovanih mladih ljudi koji cene dobrotvorni rad Privrednika i vraćaju mu se da pokažu zahvalnost, nadahnuli su prisutne i potvrdili još jednom da se sve uloženo u mladost i talenat višestruko vraća zajednici. Pored bivših stipendista, koji su okupljenima na najlepši i najubedljiviji način pokazali u šta ulažu svoje vreme i novac, a nadasve nade, aukciji su prisustvovali i pročelnik Gradskog ureda za finansije Grada Zagreba Slavko Kojić kao izaslanik gradonačelnika Milana Bandića, kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba i saborska zastupnica HNS-a Anka Mrak Taritaš, predstavnici lokalne samouprave i verskih zajednica. Svi posetioci su aktivno učestvovali pokazavši veliku plemenitost i posvećenost humanom cilju, pa je svih 19 slika koje su ponuđene na licitaciji i prodato.

Ipak, uz sav trud organizatora aukcije, podršku prijatelja, članova Privrednika, kao i velikodušnost onih koji su akciju podržali i kupili slike ili donirali novac Fondu, ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez slikara dobrog srca koji su svoje radove ne samo poklonili Privredniku, već ih za Privrednik i naslikali. Na aukciji su ponuđene slike sa dve slikarske kolonije koje su održane u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik. Jedna kolonija je pod nazivom „Za Privrednik – drugi saziv“ održana u selu Čonoplji kod Sombora, a druga u rodnom mestu Vladimira Matijevića, Gornjem Budačkom kraj Krnjaka. Na obe kolonije su se odazvali brojni renomirani umetnici iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali i šire, pokazavši ne samo svoju privrženost Privredniku, već i svoju plemenitost, požrtvovanost i nesebičnost.

Iz godine u godinu na Privrednikove likovne kolonije, koje već postaju tradicija, odaziva se sve više umetnika koji prepoznaju vrednosti tih akcija, pa tako raste i broj korisnika novca prikupljenog humanitarnim aukcijama slika. Na ovoj aukciji su prikupljena značajna sredstva, a onima koji će ih dobiti novac je itekako značajan i upotrebiće ga na najbolji i za njih i za zajednicu najisplativiji način – za obrazovanje.

Share