Šta videti i posetiti u Srbiji?

Share

O najposećenijim i najatraktivnijim destinacijama i turističkim ponudama Srbije za P-portal odgovaraju iz Turističke organizacije Srbije.

Budući da ste stalno prisutni u svim krajevima Srbije i u komunikaciji kako sa organizacijama tako i sa običnim ljudima i domaćim turistima, koji je vaš zaključak, koliko Srbi znaju i poznaju Srbiju?

Turistička ponuda Srbije je znatno sadržajnija nego proteklih godina, turističke organizacije kao i turistička privreda trude se da kreiraju i promovišu turistički potencijal na najbolji mogući način. Naravno, prostora za rast uvek ima.

Turistička organizacija Srbije je institucionalni nosilac promocije Srbije kako u zemlji tako i u inostranstvu, predstavlja celokupnu turističku ponudu Srbije u skladu sa ciljnom grupom i targetiranim turističkim tržištem. Akcenat promocije je na kulturno istorijskom nasleđu, aktivnom odmoru, predivnim prirodnim bogatstvima Srbije, city break destinacijama. U ovoj godini predstavili smo i dve nove brošure „Aktivan odmor sa akcentom na ture pešačenja i biciklizma“ i brošuru „Rusko nasleđe u Srbiji“.

Ostvarena noćenja po vrstama turističkih mesta

Informacije o turističkoj ponudi Srbije su dostupne i na online i na offline medijima, naši turisti su odlično informisani. Naravno, mi se trudimo da plasiranjem adekvatnih informacija i promotivnim aktivnostima zaintresovanost za turističke destinacije bude veća, a svakako smo ponosni na činjenicu da se turisti vraćaju na destinacije, što govori o kvalitetu ponude.

Rezultati sami po sebi govore o posećenosti i zaintresovanosti za turističku ponudu Srbije. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu januar–april 2018. godine u Republici Srbiji boravilo je ukupno 867.453 turista, što je za 10% više u odnosu na period januar–april 2017. godine, od čega je domaćih bilo 475.464 (+9% ) ili 55% od ukupnog broja gostiju, a inostranih 391.989 ( +11%), odnosno 45% od ukupnog broja gostiju.

 

Broj turista se povećava iz godine u godinu. Šta u Srbiji najviše privlači strane turiste i čemu se oni najradije vraćaju?

Inostrani gosti najviše su boravili u Beogradu (52%), zatim slede planinska mesta (16%) itd.

O aktivnom odmoru se dosta priča poslednjih godina, bar kada su inostrani turisti i njihove navike u pitanju. Koje lokacije naše zemlje su najbolje za ovaj vid tirizma?

Najčešće posećuju Beograd, Novi Sad, naše city break destinacije, ali i planinski i banjski turizam je veoma interesantan.

Srbija godišnje ima između 3000 i 4000 manifestacija. Posetioci često dolaze na najveće festivale u letnjem periodu poput Nišvila, Exit-a, Beer festa, Love festa itd. TOS prepoznaje oko 900 manifestacija koje u saradnji sa turističkim organizacijama prepoznaje kao turistički vredne.

Tradicija i autentičnost „žive dalje“ kroz određene kulturne manifestacije koje privlače turiste. Najstarija i najmasovnija kulturna manifestacija u Srbiji je Vukov sabor. Ona se u selu Tršiću kod Loznice održava od 1933. godine.

U skladu sa trendovima kod nas i u svetu turisti se sve češće odlučuju za aktivan odmor. U Srbiji je ponuda aktivnog odmora zaista veoma interesantna kao i destinacije na kojima se ovakva vrsta odmora nudi:

Pešačenje i planinarenje – pored razvijene mreže obeleženih planinskih puteva i staza, kroz Srbiju prolaze i dve evropske pešačke rute (E4 i E7), od severa ka jugu i sa istoka na zapad, nudeći aktivan odmor uz upoznavanje istorijskog i kulturnog blaga civilizacija koje se tokom vekova razvijalo na ovim prostorima, kao i prirodnih bogatstava i lepota.

Biciklizam – u zavisnosti od terena aktivnost koja zahteva umerenu kondiciju. Kroz Srbiju prolaze dve pan evropske rute: EuroVelo6 i EuroVelo13, koje su deo sistema EuroVelo evropskih biciklističkih tura. EuroVelo6 ruta prati tok reke Dunav kroz Srbiju u dužini od 665 km. Prolazi kroz dva nacionalna parka (Fruška Gora i Đerdap) i nekoliko zaštićenih prirodnih dobara. Ovom rutom godišnje prođe oko 15.000 biciklista. EuroVelo13 prolazi Srbijom u dužini od 700 km prateći granicu Mađarske, Rumunije i Bugarske (za vreme Hladnog rata granica Gvozdene zavese). Zapadna Srbija ima oko 400 km označenih staza na destinacijama: Kopaonik, Fruška Gora, Vlasinsko jezero, Radan planina, planina Jelica, Ovčarsko-kablarska klisura,…

Terensko jahanje konja (soft adventure) – jahanje kroz prirodu u pratnji vodiča. Za jahanje nije potrebno predznanje, svaki polaznik dobija osnovnu obuku. Destinacije: Fruška gora, Tara, Zlatibor, Beograd, Palićko jezero,…

Paraglajding – adrenalinska aktivnost koja od učesnika ne zahteva tehničko znanje, let se izvodi sa iskusnim tandem pilotima. Destinacije: Vršac, Kopaonik, Niška banja, Zlatibor, Jadovnik, Kragujevac, Čačak, Gornji Milanovac,…

Speleo ture – aktivnost istraživanja uređenih i neuređenih pećina sa obučenim vodičima. Destinacije: Valjevske planine,Uvac, Istocna Srbija, okolina Niša,…

Džip ture (overlanding) – aktivnost kod koje učesnici moraju da imaju tehnički pripremljena vozila za off road vožnju. Tura se sastoji od kretanja po terenu, manje korišćenim , zemljanim i makadamskim. Destinacije: Beograd, Zlatibor, Valjevske planine, Uvac, Đerdap, Stara planina, Kučaj, Zapadna Srbija,…

Hiking ture (soft adventure) – lagane planinarske šetnje po planinama i klisurama u Srbiji. Većina aktivnosti ovog tipa se sprovodi u organizaciji planinarskih klubova uz pratnju planinskih vodiča. Kroz Srbiju prolaze dva evropska pešačka puta: E4 i E7. Ture mogu biti kombinovane sa dodatnim avanturističkim sadržajima ili ponuđene posetiocima destinacija kao dodatne aktivnosti. Organizuju se širom Srbije. Destinacije: Valjevo: Reka Gradac, Kanjon Trešnjice, Povlen, Medvednik, Planina Tara, Sokolske planine, Zlatibor, Kučajske planine, Kopaonik, Uvac (šetnje do vidikovaca iznad poznatih meandara), Đerdap, Stara planina, Homolje, Jelašnička klisura, Suva planina, Fruška Gora,…

Rekreativni kajaking (soft adventure) – prilagođen je svakodnevoj upotrebi – za dnevne izlete, ribolov, fotografisanje, za obilazak mirnih ili umereno divljih voda. Mogu ga koristiti i oni koji nemaju prethodnog iskustva sa kajacima. Klasični rekreativni kajaci su oblikovani tako da su stabilni i dobro održavaju pravac kretanja. U njima uglavnom ima mesta i za smeštanje dodatne opreme, odeće, hrane ili foto opreme. Za organizovane kajak ture sa vodičima u Srbiji obezbeđena je neophodna oprema: kajaci, vesla, prsluci za spasavanje. U ovim aktivnostima mogu učestvovati svi bez obzira na prethodno iskustvo u kajak sportu i uživati u čarima vodenog sveta. Destinacije: Uvac, Drina, Perućačko jezero, Sava (Beograd), Dunav (Beograd – Ratno ostrvo, Donje Podunavlje – Đerdap), Ibar, Lim, sve reke pružaju mogućnost veslanja.

Kanjoning ture (hard adventure) – trenutno predstavlja najatraktivniji adrenalinski program koji se može realizovati u prirodi. Praktikuje se u ambijentu vertikalnih kanjona i vodopada. S obzirom na to da ne traži veliku fizičku pripremu, kanjoning se kao sport i zabava razvijao brzo. Iako je u početku bio pristupačan samo onima koji su se bavili ovim sportom, širom sveta pokazano je da kanjoning uz nadzor profesionalnih vodiča mogu praktikovati svi. Od opreme se koristi uže koje se postavlja na vodopadima, karabineri, pojasevi, šlem i ronilačko odelo koje je u većini slučajeva potrebno. Destinacije: Valjevsko-Podrinjske planine: Dabrov i Tribe (mogućnost za kanjoning u jos dva kanjona), planina Tara: tri kanjona, Kanjon Porečke reke.

Skyrunning – planinsko trčanje je sportska disciplina koja podrazumeva takmičenje u trčanju po planinskim stazama koje podrazumeva veliku visinsku razliku. U Srbiji se već dve godine organizuje međunarodna liga u organizaciji Skyrunning Srbija. Najstarija planinska trka u Srbiji je Fruškogorski maraton. Tokom godine se organizuju i kampovi za pripremu i edukaciju trkača. Destinacije: Kopaonik, Bobija, Suva planina, Stara planina, Mokra Gora (jezero Gazivode), Fruška gora.

Niš ima bogatu ponudu avanturističkog turizma: planinarenje, planinski biciklizam, rafting, speleologija, paraglajding, džip ture. Destinacije su Sićevačka klisura, Jelašnička klisura, reka Nišava, Suva planina…

 

Za koje destinacije/lokacije predviđate da će u narednom periodu postati popularne? U kojoj grani ili oblasti turizma se danas najviše ulaže?

Jedna od bitnih aktivnosti TOS-a su studijska putovanja koja organizujemo za novinare, ove godine smo u martu organizovali posetu za Travel channel iz Kine, za TV ekipu koja je snimala serijal o turizmu za Sky TV, studijsku posetu za austrijske novinare, snimanje filma za TV 5 Monde itd.

Ovogodišnja globalna kampanja „Serbia the place to be“ počela je 15. aprila na CNN-u, National geographic-u, Euronews-u, a takođe će biti emitovane i dokumentarne emisije o Srbiji na Sky TV i TV 5 Monde.

Internet je kada je turizam u pitanju segment gde smo veoma aktivni, ne samo kada su društvene mreže u pitanju ili Google ad već i u digitalnim kampanjama najjačih svetskih opteratera poput digitalne kampanje sa turoperaterom Airtours iz Švedske, SOTC i Thomas Cook iz Indije, itd.

U junu nas očekuje studijska poseta nemačkih novinara kao i blogera iz Kine, studijska grupa iz SAD, kao i promotivni događaja sa Lonely Planet u Riminiju u Italiji.

 

Kao što vidite, veoma smo aktivni i stalno smo u kampanji, verujemo da će ove aktivnosti doprineti daljem razvoju i jačanju turizma Srbije.

Ovogodišnja letnja kampanja pod sloganom „Koje momente ćeš pamtiti ovog leta“, #Vidi Srbiju za domaće turiste i u regionu je u toku i obuhvata TV oglašavanje, online, bilbord kampanju, štampane medije, radio itd.

Letnja sezona idealna je za provođenje odmora u prirodi uz razne aktivnosti koje su na raspolaganju turistima u Srbiji. Sve su popularniji avantura parkovi, banje stalno obogaćuju svoju ponudu, planinski centri nude brojne sadržaje – staze za vožnju biciklima do kojih se može doći korišćenjem žičara, pešačke staze, šetno-edukativne staze, splavarenja, posete etno selima i uživanje u tradicionalnoj gastronomiji.

Ponuda turističkih destinacija u Srbiji za letnju sezonu 2018. godinu znatno je sadržajnija, banje Srbije sa brojnim geotermalnim izvorima, kao i mnogobrojne vazdušne banje sve češće su izbor inostranih gostiju.

Postoji i bogata ponuda aqua parkova u Sokobanji, Jagodini, Petrovcu na Mlavi, Bačkom Petrovcu, Aranđelovcu itd.

Share