Svakim danom u svakom pogledu sve više zaostajemo

Share

Ovo što je izazvao novi predsjednik Srbije Aleksandar Vučuć imenujući za predsjednicu Vlade Anu Brnabić koja sama izjavljuje da je gej, a naši mediji da je porijeklom Hrvatica, izazvao je šok na Balkandistanu. Kod nekih negativan, a kod drugih, intelektualno razvijenijem, pozitivan. Pod pojmom intelektualno razvijeniji ne smatram one koji su završili više obrazovanje, jer intelektualno razvijeniji mogu biti i oni koji nisu završili fakultet. Evo, navest ću primjer jedne profesorice koja predaje studentima na fakultetu u Zagrebu. Na kojem, nisam htio niti pitati jer su mi njene tvrdnje izazvale mučninu. Naime dr. sci. prof. mi je u nedavnom razgovoru zamjerila što sam potpisao Deklaraciju o jeziku i počela mi tvrditi da su srpski i hrvatski dva različita jezika. Na to sam je pitao da li ona Hrvate iz Bednje u Hrvatskom Zagorju ili Hrvate iz Komiže na Visu, koji govore hrvatski razumije kada govore. Rekla mi je da ne, na što sam ja dodao da kada odem u Leskovac razumijem sve što oni govore i to na „stranom“ jeziku. Kada više nije imala pravih argumenata da pobije moje tvrdnje, odjednom je ispalila da smo mi Hrvati i Srbi rasno, pazite RASNO različiti. „Mi, Hrvati, smo jedno od germanskih plamena, a Srbi su Slaveni!“ Kako to da mi onda govorimo slavenskim jezikom? To je čista Pavelićeva teorija kojom se htio dodvoriti Hitleru, koji je tražio čistu germansku rasu. Uvaženoj profesorici sam rekao da sam ja onda „mulat“ jer u mojim venama teče hrvatska, srpska i njemačka krv, a takvih mulata je po cijelom Balkanistanu i rijetko je naći nacionalno genetski čistog čovjeka. Međutim, nije problem u Hitleru i Paveliću, jer oni su davno u grobu, iako su ostali u mozgovima nekih. Problem je da netko tko širi nacističku teoriju o čistoći rase odgaja našu budućnost, pa onda nikoga ne treba čuditi kako to da se kod omladine masovno javljaju fašističke ideje i pokreti.

Od toga nije čista niti Srbija, u kojoj sam nedavno pročitao da se traži ukidanje Darwinove teorije u školama, jer tvrde da današnji čovjek nije stvoren evolucijom nego ga je stvorio Bog… U svakom slučaju, ono što je postigao Vučić imenovanjem nove predsjednice vlade, koja je isto kao i ja „mulatkinja“, nešto je što se u Hrvatskoj ne može niti zamisliti. Do slične situacije će doći možda onda kada se iz osamnaestog stoljeća u koje su nas naši političari vratili, dođemo barem do dvadesetog stoljeća.

Svakim danom u Hrvatskoj je sve crnje. U Evropi nas smatraju mentalno najzaostalijom nacijom od svih onih koji su bili iza „crvene zavjese“. Mi niti smo bili iza tzv. „crvene zavjese“, niti smo bili ekonomski nerazvijeni. Bila su nam otvorena vrata svih vrata svijeta, putovali smo i na Istok i na Zapad s jugoslavenskim pasošem, a za većinu zemalja nam nije bila ni potrebna viza. Danas smo izrazito klerikalno zaostala zemlja u kojoj se 86% Hrvata izjašnjavaju kao vjernici iako se mnogi ne znaju niti prekrižiti. Po ulicama gradova krstare katoličke procesije u kojima sudjeluje masa onih koji ni pojma nemaju čemu to. Nose se „moći“ svetaca, ljube prsteni biskupima od kojih su mnogima zadnja briga vjernici…

U našem Ustavu stoji da smo sekularna država, međutim svakim danom se udaljavamo od sekularizma, a na taj način i od Ustava. Uostalom, u Ustavu stoji da je Hrvatska nastala na temelju odluka Drugog zasjedanja ZAVNOH-a u Topuskom. Naravno da je ta zgrada, kao i mnogi antifašistički spomenici, sravnjena sa zemljom u „oslobodilačkom“ ratu, a predsjednik Vlade ne želi se izjasniti da li su antifašistički ili ustaški pokret pozitivniji, nego, da bi to odlučio, formira posebno „povjerenstvo“. Nazdravlje! I on, kao i naša predsjednica, potiče iz partizanske obitelji, kako se vole hvaliti, ali niti jedno od njih nije se ogradilo od ustaških pozdrava ili ustaških ispada kojih je u ovoj zatucanoj zemlji sve više.

Prema tome, Srbija koju ovdje primitivci mrze iz dna duše, a zapravo nemaju pojma zbog čega, velikim koracima ide u dvadesetprvo stoljeće, nas ostavljajući u osamnaestom. Drago mi je da se u jadnom Balkanistanu pojavilo svijetlo, ma kako ga god primali domaći i mi iz ostalih žabokrečina koje su nastale iz velike Jugoslavije (koja bi, da smo ju ostavili na miru, danas bila jedna od najrazvijenijih zemalja Evrope, a Hrvatska je sada siromašnija od Rumunjske, za koju smo nekada bili nedosanjani san).

 

 

* Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije P-portal portala.

Share