Trideset izbegličkih porodica dobilo seoske kuće sa okućnicama

Share

Prvi put u Subotici trideset izbegličkih porodica dobilo je svoj krov nad glavom uz pomoć međunarodnih donatora i Vlade Srbije. U okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja koji se sprovodi više godina u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, učestvovala je i Subotica. U petom konkursnom raspisu ovde je omogućena kupovina 30 seoskih kuća sa okućnicom za prognanike sa prostora Hrvatske i BiH koji do sada nisu rešili svoje stambeno pitanje, a u zemljama iz kojih su proterani ostali su bez imovine.

Kako je objasnio Bojan Stević, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, ovde je reč o projektu ukupne vrednosti 46 miliona dinara, ili 330.000 evra, a od tog iznosa 34 miliona je obezbeđeno kroz donacije, dok je ostatak dala Vlada Srbije. Od ovog iznosa svako domaćinstvo dobilo je po 11.000 evra. „Na ovaj način Vlada Srbije želi da reši problem svih izbeglica na teritoriji Srbije, problem koji postoji dve decenije i odavno je trebao da bude rešen”, rekao je Stević i izrazio zahvalnost donatorima, vladi i gradu što su prepoznali potrebu građana Srbije i njihovih porodica izbeglih sa prostora BiH i Hrvatske.

Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice, rekao je da grad prvi put učestvuje u ovako velikom projektu, da je u Subotici registrovano 13.600 izbeglih i da je veliki deo njih odlučio da ostane ovde. Većina njih još prolazi kroz težak proces integracije. Sada je dodeljeno 30 kuća, ali, kaže, potrebe su znatno veće.

Trideset porodica koje su sada u Srbiji dobile svoj krov nad glavom pozdravio je i Sem Hili, predstavnik ambasade SAD, koji je rekao da je njegova zemlja za ove namene donirala ukupno 30 miliona dolara. Trenutno je odobreno 6.300 projekata za realizaciju, od kojih je 1.800 završeno, a 3.400 je u toku.

U ime OEBS-a dobitnicima kuća obratio se i Džozef Melot, a u ime UNHCR-a Andrej Kazakov koji je rekao da su sada vidljivi rezultati zajedničkog rada, a dobitnicima kuća se zahvalio na strpljenju zbog duge procedure.

Regionalni stambeni program sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a i zahvaljujući donacijama Evropske unije, SAD, kao i niza evropskih zemalja pojedinačno. Na svečanosti povodom dodele govorili su i Druško Ćutilo, direktor Pokrajinskog fonda za pružanje pomoći izbeglima i prognanima, a emotivnim rečima obratio im se i Vladimir Cucić, komesar Komesarijata za izbeglice i migracije.

U projektu zbrinjavanja izbeglica učestvuje 140 gradova Srbije i obuhvata 6.000 porodica u našoj zemlji, rekao je Cucić. „Ovo je značajno jer se radi o nepovratnim sredstvima, od kojih je Srbija do sada povukla 120 miliona evra, ali treba dodati da značajnu pomoć izdvajaju i lokalne samouprave”, rekao je Cucić.

Trideset izbegličkih porodica sada je dobilo svoj dom, a kako je najavljeno, za još trideset porodica biće obezbeđen građevinski materijal u visini od devet hiljada evra.

 

Izvor: Politika, autor: Aleksandra Isakov

Share