U Privredniku predstavljena knjiga „Stenogrami o podjeli Bosne“

Share

Knjige „Stenogrami o podjeli Bosne I i II“ izašle su 2005. godine u izdanju splitskog časopisa Feral Tribune i sarajevskih Dana. Feralov novinar Predrag Lucić tada je, od hiljada stranica transkripta razgovora koje je Franjo Tuđman vodio sa svojim partnerima i suučesnicima, izdvoijo one najupečatljivije i sažeo ih u te dvije knjige u kojima se jasno moglo pročitati što je tadašnji hrvatski predsjednik mislio o podjeli Bosne.

Ove godine je mostarski portal Tačno.net ponovo izdao knjigu „Stenogrami o podjeli Bosne“ u nešto kraćoj verziji, a upravo je njena promocija bila tema ovotjedne Privrednikove tribine održane 19. septembra na kojoj je ispred izdavača i portala Tačno.net gostovao Amer Bahtijar. Pored njega, o knjizi i njenim „protagonistima“ govorili su novinar Boris Pavelić i predsjednik GOLJP-a Zoran Pusić, dok se bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, čiji dolazak je bio najavljen, nije pojavio. I ovu tribinu moderirao je novinar Saša Kosanović.

Amer Bahtijar istaknuo je kako ova knjiga ne govori samo o odnosu hrvatske politike 90-ih i predjsednika Tuđmana prema Bosni i Hercegovini nego govori i o hrvatskoj politici danas.

S njim se složio i Boris Pavelić kazavši: „Hrvatska politika, društvo i mediji neće da se suoče s pitanjem o podjeli Bosne. Nitko ne osporava da je to pitanje kontroverzno, da nije jednoznačno i crno-bijelo. Ali te činjenice u Hrvatskoj nisu poznate, one neće da budu poznate i to je problem s kojim se mi moramo suočiti.“

Zoran Pusić smatra da ljudima koji su znali šta se dogodilo u Bosni ovi transkripti neće puno otkriti, a one koji nisu željeli znati trankripti neće promijeniti. „Mislim da je ova knjiga za buduće generacije. To su poznate izjave, a poznata je i Deklaracija o Domovisnkom ratu koju ja smatram, na osnovu ovih činjenica, jednom od sramotnijih epizoda u radu Hrvatskog sabora“, rekao je Pusić i dodao da su ovi transkripti važni jer mogu pružiti čvrste argumente protiv neistine.

Bahtijar je progovorio i o situaciji i atmosferi u Bosni tokom rata: „Svaki dan je padalo minimalno devet granata, stalno je pucalo. To je trajalo 300 dana. Nismo imali ni hrane ni vode. Najteže je bilo nakon toga ne mrziti i ne poluditi. Ako nekome trebamo zahvaliti što nismo poludili onda je to Feral Tribune. Bez Ferala bi bilo bolje da nismo ni preživjeli. Ne samo Feral nego i Feralova Hrvatska nas je tada spasila. Hvala vam!“, poručio je Amer Bahtijar i dodao da ni sada stanje u Bosni nije puno bolje: „Stanje je grozno. Grad je podijeljen i ništa se suštinski nije promijenilo od kraja rata, mržnja je sada još veća. Danas birači ljevice odlaze iz zemlje. To je etničko čišćenje pristojnog svijeta.“

Godine 2013. donijeta je prvostupanjska presuda u Haškom sudu koja je optužila šestoricu političkih i vojnih lidera Hrvata u Herceg-Bosni za zločine nad Bošnjacima, a u novembru ove godine bit će donijeta i pravomoćna presuda. Boris Pavelić smatra da ta presuda neće puno utjecati na promjenu svijesti ljudi u Hrvatskoj.

„Ne treba imati iluzije da će presuda ili da će ova knjiga omogućiti društvu da prigrli jedan istinoljubiv stav. Kad je riječ o presudi, najvažnije je da je sud već utvrdio činjenice o tome što se dogodilo u ratu između Bošnjaka i Hrvata“, rekao je Pavelić i naglasio da gotovo nitko u Hrvatskoj nije pročitao presudu Haškog suda koja obuhvaća više od 2000 stranica. „Tamo pišu šokantne stvari. Mi nismo svjesni kakvo se nasilje događalo u tom ratu, i dalje živimo u jednom cinizmu gdje predsjednica ove zemlje govori da u Bosni i Hercegovini ima 10.000 islamističkih terorista. Ja ne vjerujem da ih ima, ali i ako ih ima, i mi smo za to krivi“, poručio je Pavelić.

Share