Uspješan rad mladih volontera Europskog doma Vukovar

Share

Evropski dom Vukovar je 28. decembra u vukovarskom hotelu „Lav“ organizovao novogodišnje druženje volontera, njihovih roditelja i prijatelja na kojem su predstavljeni rezultati i aktivnosti u 2016. godini. Volonteri su kroz video prezentacije, recitacije, razgovore i skečeve prikazali svoja iskustva i doživljaje iz protekle godine.

– Što se tiče rada sa mladima, smatramo da je 2016. godina jedna od najuspješnijih godina do sada. Mladi su sudjelovali u mirovnim kampovima od kojih su dva bila međunarodnog karaktera i boravili su u vikend posjetama u Somboru i Gornjem Vakufu. Takođe su doprinijeli u izradi, pripremi i pisanju projektnih prijedloga iz fondova Europske unije. Trenutno u našoj evidenciji imamo 29 stalnih volontera a primjetili smo da je sve veća zainteresiranost mladih ljudi za volontiranje. Mi konstantno pokušavamo poticati mlade ljude da kroz volonterski rad steknu što više vještina i kompentencija kako bi se mogli bolje izgraditi kao osobe. Naš model obrazovanja je zastario, a novi trendovi koji pristižu dostupni su na druge načine, a ne kroz ovaj naš obrazovani sustav. Imamo primjera da volontere zapošljavamo na određeno putem javnih radova, a jedan od kriterija zapošljavanja u Europskom domu je najmanje tri mjeseca volontiranja kod nas ili u nekoj srodnoj nevladinoj organizaciji. Poslodavci u Vukovaru unutar civilnog sektora vrednuju volonterski rad i iskustvo, ali i općenito zalaganje mladih kroz različite procese, dok poslodavci u privatnom i državnom sektoru još uvijek ne priznaju volonterski angažman na zadovoljavajući način – kazala je za P-portal izvršna direktorica Evropskog doma Vukovar Dijana Antunović-Lazić.

Volonteri koji su učestvovali u okviru projekta „Mladi ujedinjeni u miru“ prošli su kroz kampove koji su finansirani sredstvima Evropske komisije unutar programa Erasmus +, što im je kasnije omogućilo izdavanje Youthpass potvrde u svrhu bržeg i lakšeg zapošljavanja. Jedan od njih je i najvolonter u 2016-toj godini Nikola Johnny Mirković koji je u Evropskom domu Vukovar prošao put od učesnika/volontera do koordinatora/voditelja.

– Na prve radionice Europskog doma sam došao još kao srednjoškolac. Već deset godina volontiram u različitim udrugama: Europskom domu Vukovar, Mirovnoj grupi mladih Dunav i Info centru za mlade Vukovar. Tijekom volontiranja sam naučio engleski jezik, stekao komunikacijske vještine, naučio upravljati projektom i upoznao puno novih prijatelja – istaknuo je Mirković.

Nikola je diplomirani inžinjer računarstva, ima 27 godina i trenutno je nezaposlen. Svoju budućnost planira ostvariti u Švedskoj, a Vukovar vidi, kako kaže, kao mesto koje uvek može posetiti.

Za razliku od njega volonterka Biljana Gaća koja sebe opisuje kao lokal patriotu, ne planira otići iz svoga grada. Biljana je diplomirana politikologinja, a volontiranjem se bavi od malena.

– Kada sam se 2000. godine vratila iz progonstva imala sam deset godina. Nakon kratkog vremena sam osjetila potrebu da se društveno angažiram. Shvatila sam da je vukovarska zajednica vrlo traumatizirana i zbog toga sam odlučila svoje slobodno vrijeme iskoristiti na kvalitetan način. Trenutno sam stalna volonterka Europskog doma Vukovar i Info centra za mlade Vukovar, a volontirala sam i u Udruzi Vukovarci dobre volje, Mirovnoj grupi mladih Dunav, Udruzi žena Vukovar i već osam godina volontiram na Vukovar film festivalu. Tijekom studija u Zagrebu sam takođe volontirala i radila sa osobama sa invaliditetom, mladim ljudima te osobama starije životne dobi. Iz svog bogatog volonterskog iskustva mogu da kažem da je volontiranje jako dobra stvar iz nekoliko razloga. Pomoglo mi je u sklapanju novih prijateljstava i upoznavanju brojnih ljudi, a to za mene predstavlja socijalni kapital od neprocjenjive vrijednosti. Iako sam trenutno nezaposlena, to me ne obeshrabruje da i dalje volontiram. Vrlo sam optimistična i mislim da u Vukovaru ima života za mlade. Ja volim ovaj grad i svim svojim bićem sam uz njega, a svojim volonterskim životom pokazujem da se u Vukovaru može itekako dobro živjeti – poručila je Gaća.

Evropskom domu Vukovar su u 2016. godini dodeljena i dva važna priznanja. Volonterski centar Vukovar ih je na Međunarodni dan volontera proglasio za najboljeg organizatora volontiranja, dok im je Centar za mir, nenansilje i toleranciju iz Osijeka na Međunarodni dan ljudskih prava dodelio nagradu „Krunoslav Sukić“ za promociju mira, nenasilja i tolerancije.

Osim rada sa mladima Evropski dom Vukovar provodi i niz drugih aktivnosti kao što su ekonomski forumi, tribine, konferencije i radionice zdrave prehrane za osobe treće životne dobi.

Share