Vladika Porfirije izabran za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog

Share

Saopštenje za javnost Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve sa redovnog zasedanja održanog u manastiru Studenici, Rasu i Beogradu od 14. do 24. maja 2014. godine

Redovno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve, pod predsedništvom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja, započeto je ove godine 14. maja u manastiru Studenici, gde je, u hramu Uspenja Bogorodičinog, služena saborna sveta Liturgija povodom 900-godišnjice rođenja svetog Simeona Mirotočivog (Stefana Nemanje), i nastavljeno u Rasu (Novi Pazar), gde je, u hramu Svetih apostola Petra i Pavla, istoga dana izvršen čin priziva Svetoga Duha, da bi zatim, od 15. do 24. maja, u Patrijaršiji srpskoj tekla radna zasedanja Sabora. U radu Sabora uzela je učešća većina eparhijskih arhijereja Srpske Pravoslavne Crkve. Odsutni su bili samo Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop ohridski i Mitropolit skopski g. Jovan i Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit dabrobosanski g. Nikolaj. Uz to, povremeno su odsustvovali Episkopi valjevski g. Milutin, zvorničko-tuzlanski g. Hrizostom i drugi arhijereji zbog poseta najugroženijim poplavljenim područjima.

Pred početak rada Sabora uzneta je Bogu molitva za pokoj duše blaženopočivšeg mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Jovana, a istog dana u popodnevnim časovima služen je i moleban koji se služi u vreme velikih kiša i opasnosti od njih.

Na početku prvog saborskog zasedanja, u svom uvodnom obraćanju, Patrijarh srpski g. Irinej je sabranim arhijerejima predočio odgovornost Crkve u svedočenju Jevanđelja i ljubavi Božje danas.
Sabor je na samom početku doneo odluku da se kao prva pomoć Crkve postradalima od katastrofalnih poplava u Srbiji i Republici Srpskoj izdvoji svota od deset miliona dinara i da se smesta otvori fond za pomoć, sa posebnim žiro-računom. Sabor je uputio i apel sveštenstvu i narodu naše Crkve, kao i poglavarima Pravoslavnih Crkava u svetu, da pomognu sve unesrećene i ugrožene poplavama. Sabor toplo blagodari svima koji su učestvovali u spasavanju ljudi i imovine od poplava, kako onima iz naše otadžbine tako i spasiocima iz bratske Rusije i onima koji iz susednih zemalja i sveta pružaju pomoć ugroženima. Na sve njih saborski Oci prizivaju blagoslov Božji.

Kao i svake godine, Sabor je posvetio dužnu pažnju životno važnim pitanjima Crkve – učešću naše Crkve u pripremama za Sveti i Veliki Sabor Pravoslavne Crkve; teškom stanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji; unapređivanju crkvene prosvete i verske nastave; odnosima Crkve i državnih organa u Srbiji, Republici Srpskoj i regionu; delovanju pravoslavnih vojnih sveštenika u Vojsci Srbije i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine; odnosima među autokefalnim Pravoslavnim Crkvama i odnosima sa inoslavnim hrišćanskim Crkvama i konfesijama, kao i drugim svetskim religijama; ugroženosti braka i porodice usled bele kuge, a još više usled agresivne propagande nemorala, abortusa, protivprirodnog bluda i hedonističko-potrošačkog duha uopšte; ugroženosti ćirilice, u Srbiji i Republici Srpskoj zbog našeg neoprostivog nemara i neodgovornosti, a u Hrvatskoj i Crnoj Gori zbog brutalnog progona srpskog pisma; toku radova na Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru; radu crkvene dobrotvorne ustanove „Čovekoljublje”, kao i centralnih crkvenih kulturnih i prosvetnih institucija, u prvom redu Biblioteke, Muzeja i Arhiva, i tako dalje.

Sabor se obratio javnosti i posebnim saopštenjem o teškom stanju naše Crkve u Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, gde vlasti te, nama inače prijateljske zemlje, i dalje, na osnovu sudske farse, drže u zatvoru, pod nečovečnim uslovima, Arhiepiskopa ohridskog Jovana, a istovremeno vrše pritisak, pod pretnjom presuda slične vrste, i na ostale episkope, sveštenike, monahe, monahinje i vernike autonomne Ohridske Arhiepiskopije. Sabor ponovo, po ko zna koji put, apeluje na sve odgovorne da učine sve za oslobođenje političkog zatvorenika broj jedan u savremenoj Evropi, arhiepiskopa Jovana, i prestanak poslednjeg verskog progona u Evropi, progona Ohridske Arhiepiskopije. Sabor je blagodaran sestrinskim Pravoslavnim Crkvama, Svetskom Savetu Crkava, Konferenciji Evropskih Crkava, organizacijama za zaštitu ljudskih prava i mnogim uglednim ličnostima na njihovom zauzimanju po ovom bolnom pitanju.
Sabor je sa odobrenjem prihvatio izveštaj o proslavi 1700-godišnjice Milanskog edikta u oktobru prošle godine u Beogradu, Nišu i Podgorici, izveštaj Svetog Sinoda o njegovom radu u proteklom periodu i izveštaje gospode episkopa o njihovom radu.

Sabor je prihvatio pokajanje Živorada Pavlovića, bivšeg sveštenika koji se bio priključio sekti Miraša Dedeića koja sebe naziva nekakvom „Crnogorskom Crkvom”, i vratio ga, kao laika, u crkvenu zajednicu.

Sabor je popunio upražnjene eparhije Srpske Pravoslavne Crkve izabravši:

– dosadašnjeg vikarnog episkopa lipljanskog g. Jovana za episkopa slavonskog;
– dosadašnjeg vikarnog episkopa remezijanskog g. Andreja za episkopa austrijsko-švajcarskog;
– arhimandrita Sergija (Karanovića), sabrata manastira Rmnja, za episkopa srednjeevropskog;
– dosadašnjeg vikarnog episkopa jegarskog g. Porfirija za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog;
– dosadašnjeg episkopa timočkog g. Justina za episkopa žičkog;
– arhimandrita Ilariona (Golubovića), starešinu manastira Bukova, za episkopa timočkog;
– arhimandrita Arsenija (Glavčića), sabrata manastira Studenice, za episkopa topličkog, vikara Patrijarha srpskog,
– i arhimandrita Jeronima (Močevića), sabrata manastira Kovilja, za episkopa jegarskog, vikara Episkopa bačkog.

Članovi Svetog Sinoda u novom sazivu jesu mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkopi šabački Lavrentije, zvorničko-tuzlanski Hrizostom i raško-prizrenski Teodosije.

Dostavlja: Episkop bački Irinej,
portparol Srpske Pravoslavne Crkve

Share